En postterminal har evakuerats i norska Stokke.
En postterminal har evakuerats i norska Stokke.

Misstänkt pulver utrymde postterminal i Norge

En postterminal i Stokke i Norge evakuerades sent i går sedan ett misstänkt vitt pulver påträffades i ett paket. Anställda fick föras till sjukhus kontroll. Några klagade på sveda och klåda i ögon. Enligt den första analysen rör det sig inte om någon biologisk smitta.

ANNONS
|

Nu har de första analyserna genomförst och det står klart att det inte rör sig om den fruktade mjältbranssmittan, skriver Tönsbergs Blad.

Det var sentunder torsdagskvällen som det misstänkta paketet påträffades på postterminalen i Stokke som ligger drygttio mil söder om Oslo.Efter larmet utrymdes postterminalenoch brandmän i skyddskläder gick in och omhändertog paketet, rapporterar lokaltidningenTönsbergs Blad.

De anställda i Stokke evakuerades och fick åkatill sjukhus för kontroll. 14 personer fördes iväg i skyddsdräkt och fyra av dessa klagade på sveda och klåda i ögonen.Ett trettiotal andra anställda fördes under mindre dramatiska former till sjukhus för kontroll.

ANNONS

Enligt sjukhuset i uppvisar ingen av personalenallvarliga symptom, skriver tidningen.

I nuläget finns inga uppgifter om vad paketet innehåller.Det misstänkta paketet har under morgonentagits omhandav en bombgrupp som har transporterat det till Forsvarets forsningsinstitutt för analys.

– I det här skedet har vi ingen misstänkt, inte heller avsändare eller mottagare, men det kan naturligtvis ändras beroende på vad det visar sig ha varit i försändelsen, sa Per Andreassen vid polisen till Dagens Nyheter.

Samtliga anställda följde säkerhetsföreskrifterna.De ska omdelbart ha lagt paketet i plast och placerat det i ett säkert skåp. Ett par anställda ritade också en karta över bygganden för att visa bombgruppen var paketet befann sig.I samarbete med Posten har polisen kunnat skaffa sig en överblick över vem som var på arbetsplatsen när fyndet gjordes, rapporterar Tönsbergs Blad.

– De anställdakommer att vara viktiga vittnen i utredningen, säger Andreassen till tidningen.

Det stora säkerhetspådraget beror på att det finns en oro för attdet misstänkta pulvret är anthrax, mer känt som mjältbrand vilket är mycket hälsofarliga bakterier.Polisen har spärrat av postcentralen och all posthantering har stoppats. Något som påverkar postutdelningen i stora delar av regionen,skriver Tönsbergs Blad.

En liknande händelse inträffade tidigt under fredagenpå enpostterminal i Årsta i Stockholm. Där evakuerades anställda efter att ett brev med ett misstänkt pulver hittades.

ANNONS
ANNONS