Mammor förgiftar sina barn för att de ska överleva svälten i Somalia

Afrikas horn upplever den värsta torkan på 40 år. I skuggan av förstörda skördar och miljontals döda boskap kämpar desperata föräldrar mot hunger och svält. En del mammor har nu börjat förgifta sina barn för att de ska kunna ta dem till en vårdcentral i hopp om att få kex och gröt.
– Jag förgiftar mina barn för att överleva, säger mamman Maceey Shute till The New Humanitarian.

ANNONS
|

Torkan har tagit allt. I den värsta torkan som drabbat Afrikas horn har skördar utplånats och miljontals boskap dött. Som en direkt följd riskerar nu över 20 miljoner människor svält.

I Somalia kämpar människor både mot hunger och inbördeskrig, vilket gjort att många fördrivits från sina hem och söker hjälp i provisoriska läger nära huvudstaden Mogadishu. Men hjälpen de får i lägren är knapphändig.

Det har lett till att en del desperata föräldrar börjat förgifta sina barn i hopp om att de ska kunna tas till en vårdcentral i staden och få gratis mat, rapporterar The New Humanitarian. Oftast blir barnen tvångsmatade med vatten som blandats ut med rengöringsmedel eller salt.

ANNONS

– Jag har sex barn, och det här är det enda sättet jag kan få mat. Det gör dem svaga och ger dem vattnig diarré, säger en kvinna som heter Maceey Shute till The New Humanitarian.

På vårdcentralen kan hon få näringsberikade kex och gröt till de sjuka barnen. En del av dem säljer hon, medan resten behåller hon för att kunna mata sin familj.

– Jag förgiftar mina barn för att överleva.

Över 20 miljoner människor riskerar att svälta och mer än 5 miljoner barn är akut undernärda på grund av torkan.
Över 20 miljoner människor riskerar att svälta och mer än 5 miljoner barn är akut undernärda på grund av torkan. Bild: Johan Hallnäs

Hyr ut sina barn till tiggare

En annan kvinna berättar för The New Humanitarian om att hon tvingats fly från sin gård i södra Somalia. När hon först kom till Mogadishu tillsammans med sina åtta barn så tjänade hon pengar genom att städa folks hem eller tvätta deras kläder.

Men nu tjänar hon mer genom att tigga. På ryggen bär hon ett 18 månader gammalt barn – men det är inte hennes egna. I stället har hon börjat hyra barnet från en annan mamma. I gengäld får barnets mamma en del av intäkterna som hon lyckas tjäna ihop.

Med barnet på ryggen kan hon tjäna runt 120 kronor om dagen, vilket är mer än vad de flesta annars hade gett henne om hon går runt själv.

En annan kvinna som hyr ut två av sina fyra barn till tiggare berättar att hon på så sätt tjänar omkring 50 kronor om dagen. Hon känner kvinnan som tigger med barnen och säger att hon inte är särskilt orolig för deras säkerhet.

ANNONS

Anledningen till att hon själv inte kan jobba är för att hon drabbats av en svår blödning under en förlossning och fortfarande emellanåt är för svag för att stå upp.

– Ibland får jag dåligt samvete. Men jag har inget val, för jag måste mata dem och jag har inga andra kunskaper som kan hjälpa mig att få jobb, säger hon till The New Humanitarian.

Så påverkar torkan Afrikas horn

Afrikas horn är ett område i östra Afrika som inbegriper länderna Djibouti, Eritrea, Etiopien och Somalia.

I februari förutspådde UNHCR en sjätte misslyckad regnperiod i mars till maj i år. Många kan inte längre odla grödor eller föda upp boskap. Torkan har redan lett till höga matpriser och försvårat tillgängligheten för miljoner människor.

Enligt UNHCR var runt 1,75 miljoner människor på flykt inom Etiopien och Somalia i januari, medan över 180 000 flyktingar gått över gränsen från Somalia och Sydsudan till andra drabbade områden i Kenya och Etiopien.

Reportaget om torkan och svälten i Somalia publicerades ursprungligen i The New Humanitarian av journalisten Fathi Mohamed Ahmed, chefredaktör för Bilan som är Somalias första mediehus för kvinnor.

LÄS MER:FN-chefen: Somalia behöver enorm hjälp

LÄS MER:Flyktingläger överfullt efter år av torka

LÄS MER:Klimatförändringar bakom torka på Afrikas horn

LÄS MER:Bilderna som visar att vi står mitt i en klimatkris

LÄS MER:De fattigaste kommer inte att kunna flytta

ANNONS