Ett odaterat foto av Edgardo Greco, en dömd mördare med maffiakopplingar som gripits efter 16 år på flykt.
Ett odaterat foto av Edgardo Greco, en dömd mördare med maffiakopplingar som gripits efter 16 år på flykt. Bild: Interpol

Maffiamisstänkt hittad efter 16 år – som pizzabagare

Edgardo Greco, 63, har varit efterlyst i 16 år, misstänkt för ett dubbelmord på två bröder. Efter 16 års flykt har han nu gripits – efter att ha levt ett liv som pizzabagare i Frankrike.

ANNONS
|

Han är dömd för mord och tros tillhöra en av Italiens mäktigaste maffiaorganisationer – ’Ndragheta – med inblandning i kokaininförseln från Sydamerika till Europa. Edgardo Greco flydde undan ett livstidsstraff för mordet på två bröder, Stefano och Giuseppe Nartolomeo, som slogs ihjäl med järnrör i ett fisklager 1991. Deras kroppar, som tros ha lösts upp i syra, hittades aldrig.

Han misstänks också för ett mordförsök i samband med ett gängkrig som pågick i Italien under tidigt 90-tal. 2006 utfärdade en domaren en arresteringsorder för honom, och Greco flydde. Åtta år senare slog han ner sina bopålar i den franska staden St Etienne.

ANNONS

Greco, som har beskrivits som en ”farlig rymling”, var länge spårlöst försvunnen. Nu har han dock hittats och gripits – i Frankrike. Under det falska namnet Paolo Dmitrio hade han arbetat på olika italienska restauranger i Saint Etienne, där han slutligen blev ägare till en egen restaurang i juni 2021, rapporterar The Guardian.

”Paolo Dmitrio öppnar sina drömmars italienska restaurang”, löd rubriken i lokaltidningen Le Progrés. Han drev restaurangen till november 2021.

Hyllas av ministern

Edgardo Greco greps tidigt på morgonen, meddelade Interpol på torsdagen, och ställdes inför en fransk domstol som informerade honom om den italienska arresteringsordern. Han fördes därefter till häktet.

Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi hyllade ingripandet och sa att det ”demonstrerar landets beslutsamhet i att bekämpa alla former av organiserad brottslighet”, enligt pressmeddelandet från Interpol.

Gripandet av Edgardo Greco kommer bara veckor efter att en av de mest ökända ledarna för den sicilianska Cosa Nostra-maffian, Matteo Messina Denaro, greps efter att ha varit på flykt i 30 år.

LÄS MER:Fem punkter: Den italienska maffian

LÄS MER:Räder mot ökänd maffia tvärs över Europa

LÄS MER:Italiensk maffiaboss arresterad – på flykt i 30 år

ANNONS