Libanesiskt våld efter begravning

ANNONS
|

När Wissam al-Hassan förts till sin sista vila intill Martyrtorget på söndagen rusade upprörda demonstranter mot premiärminister Najib Malikis kontor för att kräva hans avgång. Med skott och tårgas lyckades polisen hindra dem från att ta sig in i regeringsbyggnaderna.

Grannlandets president Bashar al-Assad anklagades direkt efter dådet för att ligga bakom explosionen som tog den Syrienkritiske underrättelsechefens liv. Men ilskan vändes snabbt inte bara mot Syrien utan också mot Libanons regering, som demonstranterna tycker är allt för Syrienvänlig.

Många av de tusentals människor som samlats på Martyrtorget dit al-Hassan förts för en sista vila intill den mördade tidigare premiärministern Rafiq al-Hariri var anhängare till den Syrienfientliga 14 mars-alliansen. Libanons befolkning är delad i sin syn på grannlandet som i över tre årtionden spelat en stor roll i libanesisk politik och sedan mordet har spänningarna skärpts.

ANNONS

I lördags fylldes Beiruts gator av beväpnade män och brinnande bildäck och protesterna spridde sig till flera libanesiska städer.

– Om inte Hizbollah lyckas avsvärja sig anklagelserna kommer det att bli otroligt svårt att överbrygga den politiska delningen mellan de som är för och emot Syrien i Libanon, säger Yezid Sayigh vid Carnegie Endowement for International Peace i Beirut.

Flera oppositionella politiker som samlats på torget lät meddela att det inte skulle bli tal om dialog förrän premiärminister Najib Mikati avgår. Det är osäkert om den bräckliga koalitionsregeringen lyckas hålla ihop. Frågan är avgörande för vilken riktning utvecklingen i Libanon kommer att ta anser statsvetaren Hilal Khasen vid American University of Beirut.

– De regionala makterna vill att regeringen består. Så länge det är så är risken liten att landet förfaller i inbördes våld, säger Khasen.

ANNONS