Staden Daegu i Sydkorea har drabbats hårt av ett utbrott av nya coronaviruset.
Staden Daegu i Sydkorea har drabbats hårt av ett utbrott av nya coronaviruset. Bild: Ahn Young-joon

Kvinna pekas ut som superspridare av nya coronaviruset – i religiös rörelse

En 61-årig kvinna pekas ut som en superspridare av det nya coronaviruset, covid-19, i Sydkorea.
En stor del av fallen i staden Daegu kan kopplas till kvinnan – och den omdiskuterade religiösa rörelse hon är en del av.

ANNONS
|

Den sydkoreanska staden Daegu, med två och en halv miljoner invånare, har förvandlats till en spökstad.

Gator är tomma, butiker och skolor är stängda, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Anledningen är ett utbrott av det nya coronaviruset, covid-19.

LÄS MER:Coronaoro pressar Seoulbörsen

– Det är som om någon släppt en bomb mitt i staden. Det ser ut som en zombieapokalyps, säger 28-årige Daegubon Kim Geun-woo till Reuters.

Ska ha spridits i kyrkor

En 61-årig kvinna, som fått kodnamnet "Patient 31", ska ha varit smittad av det nya coronaviruset – men vägrat att testa sig. Då ska hon i stället ligga bakom ett större utbrott.

110 personer i Daegu ska sedan i onsdags ha bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset, enligt AP. Och "Patient 31" ska vara den som smittat en stor del av dem.

ANNONS

LÄS MER:Stor skillnad i kommunikation om coronaviruset

LÄS MER:Efter coronautbrottet måste de jobba dygnet runt

Kvinnan är, enligt brittiska The Guardian, medlem i den kristna religiösa rörelsen Shincheonji Church of Jesus. Rörelsen har över 100 000 medlemmar, och har beskrivits som kontroversiell samt av vissa som en sekt.

Shincheonji håller, enligt AP, sina 74 kyrkor i landet stängda efter utbrottet.

LÄS MER:SAS förlänger resestoppet till Kina

Stor ökning i Sydkorea

Totalt har nu 156 fall av det nya coronaviruset bekräftats i Sydkorea.

Knappt 80 000 fall av det nya coronaviruset ska nu vara bekräftade i världen, och drygt 2 000 dödsfall har kunnat kopplas till viruset.

Hittills har ett fall bekräftats i Sverige, och Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för smittspridning fortsatt är mycket låg.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

LÄS MER:Nu analyseras misstänkta fall av coronaviruset i Göteborg

LÄS MER:Redo att möta coronaviruset – här kommer eventuella fall i Göteborg att hanteras

ANNONS