Uterus didelphys, eller dubbla livmödrar, är mycket ovanligt.
Uterus didelphys, eller dubbla livmödrar, är mycket ovanligt. Bild: Wikimedia Commons

Kvinna med dubbel livmoder födde tvillingar

Från Kina rapporteras om en kvinna som i förra månaden födde tvillingar på ett sjukhus i centrala delarna av landet. Det som gör kvinnans födslar extra speciella är att fostren växte i två olika livmödrar.

ANNONS
|

Det är hälsomyndigheter och statliga medier som rapporterar att en kvinna vid namn Li under september månad via kejsarsnitt födde en flicka och en pojke på Xians folksjukhus i Shaanxi-provinsen i centrala Kina.

Förlossningarna beskrevs som en ”en på miljonen”-händelse.

”Det är extremt sällsynt att tvillingar blir befruktade naturligt på det här viset, och ännu sällsyntare att de bärs fram till födseln”, skrev sjukhuset på sitt officiella sociala mediekonto på plattformen Weibo 18 september.

Beskrivs som ”en på miljonen”

Kvinnan ska tidigare ha drabbats av ett missfall. I januari blev hon gravid. Vid ett tidigt ultraljud upptäcktes att hon väntade två barn, ett i varje livmoder.

ANNONS

Tillståndet kallas för uterus didelphys, eller dubbla livmödrar.

Enligt statistiken föds endast 0,3 procent av kvinnor med uterus didelphys, och chansen att båda livmödrarna blir gravida samtidigt har i olika sammanhang beskrivits som ”en på miljonen”.

Lis framfödanden av en flicka på 3,1 kg och en pojke på 3,7 kg beskrivs av sjukhuset som framgångsrika. Det rapporterar CNN.

LÄS MER:Kvinna i Alabama födde två barn – på två dagar

LÄS MER:Åtta månaders väntan – för att ta ut kritiserat implantat

LÄS MER:Klimakteriet lyfts fram i ny Göteborgsutställning

ANNONS