Krisen slår hårt mot grekernas hälsa

ANNONS
|

Färre greker går till läkare nu än före krisen och många uppsöker frivilligorganisationer som tidigare varit förbehållna immigranter, enligt studien som publicerats av den medicinska tidskriften The Lancet.

–Det är en tydlig effekt av den ekonomiska situationen, anser Peter Allebeck, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet.

Saknas personal

Budgetnedskärningarna har minskat anslagen till de grekiska sjukhusen med 40 procent.

–Problemet i Grekland nu är att det visar sig att folk inte uppsöker sjukvård lika ofta, det beror inte på att folk inte har råd utan på att det har varit väldiga nedskärningar i den offentliga sektorn så att det saknas personal och resurser, säger Allebeck.

ANNONS

Enligt undersökningen har droganvändningen, prostitutionen och antalet hiv-smittade ökat kraftigt. Till nästa år förutspår forskarna att antalet hiv-smittade kommer att fördubblas. Antalet självmord stigit med 17 procent mellan 2007 och 2009.

Ökning av självmord

–Man har varit förvånad över det att självmordstalet i vissa länder ökar så kraftigt och snabbt efter de här kriserna. Det har gjorts analyser som bekräftar att det är direkt relaterat till den ekonomiska krisen. Ökad arbetslöshet är en viktig orsak, säger Allebeck.

Men alla länder drabbas inte lika hårt.

–Lärdomen är att länder med starka sociala skyddsnät inte far lika illa av de här ekonomiska nedgångarna, framhåller Allebeck.

Han lyfter fram att Världshälsoorganisationen (WHO) höll ett möte redan för ett år sedan för att diskutera hälsoeffekterna av den ekonomiska krisen.

–Hälsoministrarna träffades och konstaterade att hälsofrågorna också måste vara på agendan, det kan inte bara handla om de ekonomiska frågorna.

ANNONS