Kraftig storm hotar Kalifornien – evakuering beordrad

En kraftig storm hotar Kalifornien. Guvernören har utlyst nödläge och beordrat evakueringar. Meteorologer tror att stormen kan bli en ”bombcyklon”, en explosiv storm som förmodligen kommer att döda människor.

ANNONS
|

En kraftig storm är på väg in mot Kalifornien, rapporterar BBC. USA:s nationella vädertjänst, NWS, har utfärdat en varning för höga vattenflöden och hårda vindar i hela området kring San Francisco-bukten, med vindar som förväntas vara kraftiga nog att fälla träd och orsaka strömavbrott. Boende nedanför dammen North Fork Dam uppmanas att genast ta sig till högre mark, eftersom vattnet riskerar att svämma över på torsdagsmorgonen lokal tid.

Delstatens guvernör har utlyst nödläge för stormen, som är den andra att slå mot delstaten på en vecka. Områden som drabbats av skogs- och gräsbränder den senaste tiden var bland de första att få evakueringsorder, av rädsla för översvämningar och jordskred.

ANNONS

NWS meteorolog säger i sin prognos att stormen ”sannolikt kommer vara ett av de kraftigaste systemen som den här meteorologen har sett på länge”. Enligt NWS kommer den medföra omfattande översvämningar, bortspolade vägar, sluttningar som kollapsar – och sannolikt dödsfall.

– Det är verkligen ett brutalt system vi ser här och det behöver tas på allvar, säger meteorologen.

Kändistätt område evakueras

Stormen väntas omvandlas till en ”bombcyklon”, en storm som snabbt ökar i styrka och är mer vanlig längs USA:s östkust.

Skolor i norra Kalifornien håller under torsdagen stängt på grund av stormen. Evakuering har beordrats i Santa Cruz, söder om San Francisco, på grund av den ”höga sannolikheten” att vissa områden kommer att göras otillgängliga av översvämningar, skriver BBC.

Evakuering har också beordrats längre söderut, i Santa Barbara County, där boende nära områden som tidigare drabbats av skogsbränder ombetts att ge sig av. Det berör bland annat det välbärgade området Montecito, där hertigparet av Sussex, prins Harry och Meghan Markle, samt Oprah bor.

Stormen väntas slå som hårdast mot delstaten under natten till torsdagen, innan den går vidare mot södra Kalifornien på torsdagskvällen lokal tid.

LÄS MER:Snöstormen täckte hela hus med is

LÄS MER:Anette har preppat för att klara sig tre månader utan el i huset

ANNONS