Klimatmötet drar ut på tiden – deadline imorgon vid lunch

Länderna kan inte komma överens i flera viktiga frågor – nu går klimatmötet i Egypten in på övertid.
– Det finns en önskan från egyptiska ordförandeskapet att ha allt klart i morgon vid lunch, säger Romina Pourmokhtari, under en pressträff sent på fredagseftermiddagen.

ANNONS
|

Klimatmötet i Egypten kommer att gå in på övertid. Det är mer regel än undantag att COP-mötena drar över, bara två möten av de tidigare 26 har slutat i tid och tre gånger har de fortsatt ända till på söndagen.

Mötet har haft en tung agenda, men de frågor som stuckit ut – och nu verkar vara orsaken till förseningen – handlar om pengar till förluster och skador.

Den svenska miljö- och klimatministern Romina Pourmokhtari har de senaste dagarna förhandlat kring klimatanpassning för EU:s räkning tillsammans med Österrikes minister.

– Jag är övertygad om att vi snart kommer att kunna landa i en förhandlingslösning som alla länder kommer att vara överens om, säger hon om sin del av förhandlingarna.

ANNONS

Under fredagen gick också EU ut med att de vänder i frågan om en fond för skador och förluster kopplade till klimatkatastrofer. De har tidigare varit emot fonden, precis som bland andra Nordamerika och Kina.

Men så sent som på fredagen berättade EU:s representant Frans Timmermans unionens nya ställningstagande i frågan.

– Om det är enda sättet att nå en överenskommelse i frågan så kan vi leva med en fond, sa han under fredagsförmiddagen.

Kräver mindre utsläpp

Men EU:s vändning kommer inte helt utan krav, i gengäld vill de bland annat se högre ambitioner när det gäller minskningen av utsläpp.

– Bara i ett paket med seriösa planer på minskningar, säger Frans Timmermans.

Romina Pourmokhtari säger att EU alltid är öppna för att diskutera finansieringslösningar, men som fondförslagen har sett ut tidigare så har de mest sårbara länderna inte varit i fokus.

Ministern berättar att förslaget, med inriktning på de mest utsatta länderna, har mottagits positivt av flera länder. Men inte alla.

– Det möttes av motstånd från bland annat Kina och Saudiarabien. Det motståndet grundar sig framför allt i deras motvilja att vilja vara med och bidra till en sådan finansiering, säger hon under fredagseftermiddagens presskonferens.

Chefsförhandlaren Mattias Frumerie menar att varje COP-möte de lämnar utan att ha minskat utsläppsgap är ett misslyckat möte. När han lämnar Sharm el-Sheikh hoppas han att de har kommit vidare med ett arbetsprogram för globala utsläppsminskningar.

ANNONS

– Då skulle vi kunna få ett tryck i det globala arbetet som ändå gör att vi kan öka takten, säger han.

LÄS MER:EU mjuknar – går med på fond för klimatskador

LÄS MER:Bakom kulisserna på det gigantiska klimatmötet COP27

LÄS MER:Svenska miljöorganisationen skäms på klimatmötet COP27

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS