Rasmassor efter nya skalvet i turkiska Hatay-provinsen i närheten av syriska gränsen.
Rasmassor efter nya skalvet i turkiska Hatay-provinsen i närheten av syriska gränsen. Bild: YASIN AKGUL

Jordbävning i Turkiet och Syrien – hundratals skadade

Ett nytt jordskalv har drabbat Turkiet och Syrien, rapporterar Reuters. Magnituden är på 6,3 på richterskalan.
Tre personer har dödats och över 200 skadats, enligt Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu, rapporterar TT.

ANNONS
|

Jordskalvet inträffade under måndagskvällen i det redan hårt drabbade gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. Jordbävningen inträffade vid 18-tiden svensk tid på två kilometers djup vid den turkiska staden Antakya. Strax därefter registrerades ännu en jordbävning med en magnitud på 5,8, rapporterar Sabah.

Skalven kändes förutom i Turkiet också i Syrien, Libanon, Jordanien, Irak, Palestina, Israel och Egypten.

Skalven kändes i flera provinser i närheten och flera byggnader som skadades i jordbävningskatastrofen för två veckor sedan kollapsade. Över 46 000 människor har mist livet efter den jordbävningen, som hade en magnitud på 7,4.

Lokala myndigheter uppger att människor är fast i rasmassorna i Hatayregionen efter det nya jordskalvet. Enligt Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu har tre personer dödats och över 200 skadats.

ANNONS

Överlevare bor i tält

Antakyabon Muna Al Omar berättar för Reuters att hon befann sig i ett tält i en park i centrum när måndagens jordskalv skedde.

– Jag trodde att jorden skulle öppna sig under mina fötter, säger hon.

På måndagen besökte Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Hatayprovinsen, där Antakya ligger. Han sa då att regeringen kommer att bygga upp de jordbävningsdrabbade städerna igen.

– Vi tar det första steget mot att bygga 200 000 hus i 11 provinser bara i mars, sa Erdogan i Kahramanmaras, dit han åkte efter besöket i Hatay enligt Sabah.

Människor ombeds att hålla sig borta från de skadade byggnaderna. Myndigheterna i Hatay uppger samtidigt att ett antal byggnader rasat ihop med människor kvar instängda. Det tros vara människor som återvänt till sina redan skadade hem efter den förra jordbävningen, rapporterar TT.

Syriens statliga nyhetskanal Sana har rapporterat att sex personer skadats och förts till sjukhus i den syriska staden Aleppo. Förutom Aleppo är även Idlib i Syrien drabbat. Lokala medier har rapporterat att människor har flytt från kollapsande byggnader.

Turkiets myndighet för katastrofer har uppmanat invånarna att hålla sig borta från kusten mot Medelhavet då det finns en risk att vattennivån höjs en halvmeter som följd av skalvet.

ANNONS

LÄS MER:Syriske läkaren: ”Det är medicinsk kris här”

LÄS MER:"Handlar om hela stadsdelar som är utraderade"

LÄS MER:Turkiet griper 78 personer – för jordbävningsinlägg

ANNONS