Johan Floderus från Kungälv fängslad i Iran i över 500 dagar

Johan Floderus från Kungälv har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar, uppger källor för New York Times. Innan Floderus greps ska han ha haft flera olika EU-uppdrag.
”Han måste friges och få komma hem omedelbart”, skriver hans familj till GP.

ANNONS
|

Enligt uppgiftslämnarna greps Johan Floderus när han befann sig på en privat semester i Iran. Han ska nu hållas fängslad på det ökända Evinfängelset i Irans huvudstad Teheran.

När GP når Johan Floderus familj ber de om att få skicka en skriftlig kommentar:

”Vi, Johans familj, är djupt oroade och förtvivlade. Johan blev plötsligt och helt utan grund frihetsberövad på en semesterresa och har suttit i iranskt fängelse i mer än 500 dagar. Vi vet att många arbetar hårt för att få honom fri och vi är tacksamma för det. Samtidigt är varje dag en enorm prövning, för oss och framför allt för Johan. Han måste friges och få komma hem omedelbart.”

ANNONS

Det svenska utrikesdepartementet uppger för Omni att man inte vill kommentera uppgifterna i detalj, men bekräftar att ett gripande skedde i april 2022 och att de nu jobbar intensivt med händelsen.

"Vi förstår att det finns intresse för den här frågan, men enligt vår bedömning skulle det försvåra handläggningen av fallet om departementet skulle diskutera dess agerande offentligt”, skriver UD till Omni.

EU uppger att man följer fallet noga.

Uppgifter: Misstänks för spioneri

Expressen har tidigare rapporterat om att Irans underrättelsetjänst har gripit en svensk medborgare i april 2022. Uppgifterna som de fick då av det iranska informationsministeriet var att han gripits misstänkt för spioneri.

Enligt Iran har han besökt områden som inte är klassade som turistmål. Det är oklart vad anklagelserna gäller, men informationsministeriet uppger enligt Expressen att han ska haft kontakt med både utländska och inhemska personer som misstänkts för spioneri.

Dessutom ska han ha besökt Israel, vilket gör det förbjudet att resa in i Iran enligt landets lagar.

Växande ”gisslandiplomati”

New York Times uppger att gripandet framstår som en del av vad de beskriver som ett ”växande mönster” av Irans ”gisslandiplomati”. Det har blivit vanligare att både iranska medborgare och utlänningar utsätts för falska anklagelser och att man sedan försöker få till en fångutväxling mot iranier som hålls i Europa eller USA, eller att få andra eftergifter för dem, som till exempel pengar.

ANNONS

Förra månaden slöt USA ett avtal med Iran för att befria fem amerikaner som hålls i landet i utbyte mot 6 miljarder dollar i undanhållna iranska oljeintäkter, samt frigivningen av iranska fångar i Amerika.

Fallet beskrivs av New York Times som att det hemlighållits av svenska myndigheter och EU, men Omni uppger att Kalla Fakta tagit upp fallet tidigare i maj i år. En teori i programmet är att han kan ha gripits för att få till en utväxling med en tidigare iransk tjänsteman som fängslades i Sverige år 2019, och som dömts till livstids fängelse för mord och folkrättsbrott.

LÄS MER:Journalister dömda till fängelse i Iran

LÄS MER:Iran till förnyad attack mot kvinnor utan sjal

LÄS MER:Saudisk ambassad åter verksam i Iran

ANNONS