Havstemperaturerna fortsätter att stiga, något som forskare menar påverkar de extrema väderfenomen som världen upplever i allt högre utsträckning.
Havstemperaturerna fortsätter att stiga, något som forskare menar påverkar de extrema väderfenomen som världen upplever i allt högre utsträckning. Bild: David Goldman

Havstemperaturerna under 2022 var de varmaste som någonsin uppmätts

Fjolåret 2022 var ett extremt varmt år, där flera länder i Europa upplevde nya värmerekord. Nu säger forskare att de dessutom uppmätte de varmaste havstemperaturerna någonsin – igen.

ANNONS
|

De senaste två åren har överträffat varandra genom att det bara blivit varmare och varmare. Det är sjunde året i rad med historiska temperaturer, där havet uppmätts som det varmaste någonsin sedan mätningarna började år 1955.

Mer än 90 procent av den överskottsvärme som växthusgasutsläppen producerar absorberas av våra hav. Det leder i sin tur att havstemperaturerna stiger, något som har stor inverkan på världens väder.

– Att mäta haven är det mest exakta sättet för att avgöra hur pass ur balans vår planet är, säger Professor John Abraham, vid University of St Thomas i Minnesota och en del av forskargruppen som arbetat med studien, till The Guardian.

ANNONS

– Vi får mer extremt väder på grund av att haven värms upp och det får enorma konsekvenser över hela världen.

Forskare: Havstemperaturer gör väderfenomen värre

I måndags publicerades en ny studie där forskare kommit fram till att flera av de extrema väderfenomen som världen upplevde år 2022 blivit mer intensiva på grund av de varma haven. Forskarna menar att det hade varit i princip omöjligt att de hade slagit till med sådan kraft utan den mänskliga påverkan på klimatet.

Några av exempel som tas upp i studien är översvämningarna i Afrika, däribland i Tchad, Niger och Nigeria.

I oktober rapporterade den Världsmeteorologiska organisationen (WMO) att atmosfärens koncentration av alla de huvudsakliga växthusgaserna koldioxid, metan och dikväveoxid nått rekordhöga nivåer.

Det fick WMO-chefen Petteri Taalas att konstatera: "Vi är på väg åt fel håll."

LÄS MER:Fem goda nyheter för miljö och klimat

LÄS MER:Satellit ska förutse översvämningar och torka

LÄS MER:Utsläpp från fossila bränslen mot rekordnivåer

ANNONS