Virus och bakterier som hittills varit instängda i isblock riskerar nu att spridas när glaciärerna smälter.
Virus och bakterier som hittills varit instängda i isblock riskerar nu att spridas när glaciärerna smälter. Bild: OLIVIER MAIRE

Härifrån kan nästa pandemi starta

Nästa pandemi kan ha en helt annan ursprungskälla än fladdermöss och fåglar – nämligen smältande is. Virus och bakterier som hittills varit instängda i isblock riskerar nu att spridas när glaciärerna smälter.

ANNONS
|

Ny forskning visar att de smältande glaciärerna ökar risken för att bakterier och virus som legat fastfrusna i tusentals år kan frigöras och spridas med smältvattnet, vilket The Guardian rapporterar.

Ett kanadensiskt forskarteam har samlat in och testat vattenprover från sjön Lake Hazen, som ligger i norra Kanada nära de nordligaste delarna av Grönland. Sjön är en plats där stora mängder av smältvatten från glaciärer samlas.

"Överföringsrisker” bland virus

Forskningen, som publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society B, visar på att vid områden där stora mängder smältvatten samlas så ökar risken att virus kan överföras till nya värddjur.

ANNONS

Deras experiment gick ut på att undersöka vilka virus och vilka värddjur som fanns i vattendragen och hur pass lika de var varandra.

Om ett virus har ett ”släktträd” som är likt ett värddjurs släktträd så tyder det på att de har utvecklats tillsammans. Om de tvärtom är väldigt olika varandra kan det tyda på att viruset tvingats hoppa eller överföras mellan olika värddjur flera gånger.

Forskarna upptäckte att det fanns stora skillnader mellan virusen och värdarna i den kanadensiska sjöbottnen, vilket är ”direkt kopplat till överföringsrisker" enligt forskaren Stephane Aris-Brosou.

I takt med att mer smältvatten samlas i liknande sjöar och påverkar sediment i området så kan det även innebära att fler värddjur och virus får kontakt. Klimatförändringarna förutspås även förändra vilka arter som vistas i regionerna, vilket kan innebära att helt nya värdar kommer i kontakt med virusen eller bakterierna.

Men forskningsteamet påpekar att det som studien kommit fram till är att risken för virusöverföringar ökar och att det inte är detsamma som att säga att risken för nya pandemier ökar.

– Det enda som vi med säkerhet kan lägga fram är att när temperaturerna stiger så ökar riskerna i just den här miljön, säger Aris-Brosou.

ANNONS

– Kommer detta att leda till nya pandemier? Det vet vi absolut inte.

Resistanta bakterier hittade på Arktis

Oron över vad som kan hända om frysta virus och bakterier tinar har tagits upp förut. Tidigare i år meddelade forskare att man hittat bakterier på Antarktis som var resistenta mot både antibiotika och desinfektionsmedel.

– Det är särskilt oroande med tanke på klimatförändringarna eftersom vi vet att Antarktiska halvön, där studien genomförts, är en av de platser där isen smälter snabbast, sa Andrés Marcoleta, forskare vid Universidad de Chile, till SVT i maj.

Förra året meddelade forskare vid Ohio State University i USA att de hade hittat genetiskt material från 33 virus – varav 28 av dem var helt nya – i isprov från den tibetanska platån. Virusen uppskattades vara cirka 15 000 år gamla.

Smält permafrost kan ha bidragit till utbrott av mjältbrand

År 2016 inträffade ett utbrott av mjältbrand i norra Sibirien, vilket ledde till att minst sju insjuknade och ett barn dog. Orsaken bakom utbrottet tros vara från ett infekterat renkadaver som exponerades efter att områdets permafrost smälte på grund av en värmebölja. Det senaste utbrottet innan 2016 skedde år 1941.

År 2014 lyckades forskare vid Frankrikes nationella centrum för vetenskaplig forskning vid Aix-Marseille-universitetet väcka liv i ett virus som de isolerat ur den sibiriska permafrosten. De lyckades göra det smittsamt igen för första gången på 30 000 år.

ANNONS

Studiens författare, Jean-Michel Claverie, sa till BBC då att exponeringen av sådana islager kan vara "ett recept på katastrof".

LÄS MER:"Hyperresistenta" bakterier på Antarktis oroar

LÄS MER:Många sjukdomar förvärras i en varmare värld

LÄS MER:Klimatförändringar bidrar till snabb sjukdomsutveckling

LÄS MER:Här är sjukdomarna som kan spridas från svenska djur

ANNONS