Här ska all reklam för kött förbjudas

Den nederländska staden Haarlem inför ett förbud mot reklam för kött i offentliga utrymmen från och med år 2024. Förbudet införs på grund av matens klimatpåverkan.

ANNONS
|

Inom två år kommer invånarna i den nederländska staden Harleem inte längre kunna se reklamaffischer för maffiga hamburgare eller kycklingfiléer. All reklam för kött kommer nämligen att förbjudas, rapporterar BBC.

– Kött är mycket skadligt för miljön. Vi kan inte säga till människor att det pågår en klimatkris och samtidigt uppmuntra dem att köpa produkter som påverkar den, säger Ziggy Klazes, kommunalråd för det gröna partiet GroenLinks som arbetat fram förslaget, till tidningen Trouw.

”Nästan diktatoriskt”

Det nya förbudet har mött motstånd från både köttsektorn och personer som menar att det strider mot yttrandefriheten.

– Att förbjuda reklam med politiskt grundade motiv är nästan diktatoriskt, säger Joey Rademaker, en politiker för högerpartiet BVNL, enligt BBC.

ANNONS

– Myndigheterna går för långt med att tala om för folk vad som är bäst för dem, säger en talesperson från Centralorganisationen för köttsektorn, enligt BBC.

De nederländska städerna Amsterdam och Haag har tidigare förbjudit reklam för både flygresor och för den fossila industrin.

LÄS MER:Unika beslutet – ska en vegokorv få kallas korv?

LÄS MER:Sojakorv får inte heta korv i Frankrike

LÄS MER:Så klarar tacomiddagen hushållets klimatbudget

ANNONS