Här rasar floden genom byn: ”Ett enda stort hav”

En tredjedel av Pakistan ligger under vatten efter de värsta översvämningarna på minst ett årtionde. Över 1 100 personer har mist livet, miljoner av människor har förlorat sina hem och kostnaderna beräknas landa på över 100 miljarder kronor.

ANNONS
|

Under monsun-säsongen är det vanligt för länder som Pakistan att det kommer stora regnmängder. Men den här sommaren har Pakistan fått dubbelt så mycket regn, vissa regioner fyra gånger så mycket, som under en normal monsunperiod.

En tredjedel av Pakistans yta ligger under vatten efter monsunregnen som slagit rekord, säger klimatminister Sherry Rehman på måndagen.

Satellitbilder före och efter översvämningarna som lamslagit landet under sommaren visar hur byar, fält och infrastruktur är helt täckta av vattenmassorna.

– Det är ett enda stort hav, det finns ingen torr mark så vi kan pumpa bort vattnet, säger Rehman.

ANNONS
Satellitbilderna visar ett område kring Indusfloden i Rajanpur, Pakistan. Bilden till vänster är tagen 24 mars och den till höger 28 augusti, efter översvämningarna.
Satellitbilderna visar ett område kring Indusfloden i Rajanpur, Pakistan. Bilden till vänster är tagen 24 mars och den till höger 28 augusti, efter översvämningarna.

Hem har spolats bort och viktig lantbruksmark har förstörts i landet, där över 1 100 människor rapporteras omkomna under årets monsunregn som började i juni.

– Enorma skador har orsakats, särskilt inom telekommunikation, vägar, jordbruk och försörjning, säger utvecklingsminister Ahsan Iqbal.

Han beräknar att Pakistan behöver över 10 miljarder dollar, motsvarande över 100 miljarder kronor, för att bygga upp den skadade infrastrukturen.

Redan innan översvämningarna började ödelägga stora delar av Pakistan befann sig landet i ett svårt läge med en ekonomi i fritt fall.

Flyende människor trängs vid högt belägna motorvägar eller tågspår för att undkomma vattenmängderna. En av dem är Rimsha Bibi i Dera Ghazi Khan i centrala Pakistan.

– Vi har inte ens plats att laga mat. Vi behöver hjälp, säger flickan till AFP.

FN manar till hjälp

Regeringen har utropat nödläge och bett om internationell hjälp och FN har beviljat 160 miljoner dollar, drygt 1,7 miljarder kronor, till humanitär hjälp. Den hjälp som redan har kommit räcker inte, och FN manar sina medlemsländer att hjälpa Pakistan.

– Tillsammans med regeringen förbereder vi en vädjan om nödhjälp på 160 miljoner dollar (1 600 miljoner kronor) för akuta insatser, säger Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres.

Den 26 augusti meddelade EU att man ger ger 1,8 miljoner euro i humanitärt bistånd till familjer som drabbats av översvämningarna.

ANNONS

”EU:s bidrag understryker vårt engagemang för folket i Pakistan och gör det möjligt för våra partners att ge livsavgörande hjälp till de mest drabbade”, säger EU:s kommissionär för krishantering, Janez Lenarcic, enligt ett pressmeddelande.

Under söndagen började de första hjälpflygen att anlända från Turkiet och Förenade arabemiraten med tält, mat och andra dagliga förnödenheter. Andra länder, som Kanada, Australien och Japan har också lovat stöd.

Men hjälparbetet försvåras dock av att det inte finns tillräckligt med landningsbanor i de drabbade områdena – de ligger alla under vatten. Dujarric varnar också för att mer nederbörd är på väg.

– Läget väntas förvärras med mer regn på ingång, säger Stéphane Dujarric.

ANNONS