Här brottas den misstänkta skytten ner av civila i Oslo

Norge är i chock efter terrordådet som inträffade natten till lördag. Andreas Blix från Stavanger fångade den misstänkte gärningsmannens flykt från brottsplatsen. En flykt som slutade med att mannen brottas ner av civila.
– Det var en kamp på liv och död, säger Andreas Blix till GP.

ANNONS
|

Natten till lördag hade Andreas Blix precis lagt sig i sängen på sitt hotellrum i centrala Oslo när han hörde flera skott avlossas på gatan nedanför.

– Jag gick upp från sängen och tog min telefon och såg flera människor springa i panik. Då förstod jag att situationen var allvarlig. En kamp på liv och död. Sedan tog jag upp mobilen och började att filma. Då avfyras ytterligare i alla fall sex skott, säger han.

Jagas från platsen

På klippet syns den misstänkte gärningsmannen, i gul tröja, springa upp för gatan. Han hinner inte långt innan han brottas ned av fem andra personer.

ANNONS

– De kastar sig över honom, slänger honom i backen och håller honom nere tills polisen kommer.

På fredagen var Andreas Blix från Stavanger på besök i Oslo när  han från sitt hotellrum hörde skott avlossas utanför.
På fredagen var Andreas Blix från Stavanger på besök i Oslo när han från sitt hotellrum hörde skott avlossas utanför.

Att det är den misstänkta gärningsmannen han filmade styrks av bilder i flera norska medier, bland annat VG, där vederbörande syns ligga på marken, iförd handfängslen.

Andreas berättar att han kände sig skakad av det han såg, samtidigt som han genast beundrades av civilkuraget.

– Det var krasst att bevittna människor springa för sitt liv, men samtidigt var det otroligt att se civila att faktiskt gripa gärningsmannen innan polisen kom så att inte fler blir skadade eller dödade.

Han såg ingen bli skjuten, men känner sig ändå uppriven och besviken över att hans hemland har utsatts för ytterligare ett terrordåd.

– Vi upplevde hatet i den här staden 22 juli 2011. Återigen är det dessvärre någon som önskar att folk inte får vara fria och leva livet de vill. Att vara vittne till det är bara 100 procent förfärligt, säger han.

LÄS MER:42-årige Zaniar Matapour gripen för terrordådet i Oslo

LÄS MER:Hundratals tågar i Oslo – trots inställd prideparad

ANNONS