Här är bilderna på hur svälten drabbar barnen i Gaza

Barnen i Gaza dör inte bara av bomber – numera finns det också barn som bokstavligen dör av hunger. De små drabbas värst när tillgång till maten är nästan obefintlig.
En humanitär katastrof som bilderna från kriget vittnar om.
GP vill varna för starka bilder.

ANNONS
|

I en säng på ett sjukhus i Gaza ligger tioårige Yazan, bredvid sin mamma. Han är inte skadad eller blodig, utan kraftigt undernärd.

Bilden på Yazan (i bildspelet ovan), som levde med en cp-skada och inte heller kunde få alla sina mediciner, har berört många människor världen över.

Han dog i början av mars.

Fotot ger en fingervisning om hur svälten har börjat krypa in och breda ut sig i krigets Gaza.

Yazans fall är inte unikt. Allt fler barn i det krigshärjade området drabbas hårt av den omfattande bristen på mat och vatten, vilket bland annat FN pekar på i en rapport.

ANNONS

Larmet: Svält i hela Gaza i sommar

Över 13 000 barn har dött i kriget mellan Hamas och Israel på nästan ett halvår, enligt den Hamasstyrda hälsomyndigheten i Gaza.

Men nu är det inte bara bomberna som barn faller offer för. Något som James Elder, Unicefs talesperson, varnade om under sitt senaste besök i Gaza förra veckan.

– Barn har börjat dö av uttorkning och undernäring, sa han i en intervju med PBS.

Enligt en FN-stödd rapport från IPC är svälten nära förestående i norra Gaza. Resten av Gaza kan drabbas av svält under juli om inget görs.

Svält ihop med spridning av infektionssjukdomar är en farlig, och till och med dödlig, kombination för många barn – särskilt för de yngsta och de som redan lider av någon sjukdom.

6-årige Fadi al-Zant lider av cystisk fibros, en ärftlig sjukdom som framförallt påverkar lungorna och mag-tarmkanalen. Bilder och klipp på honom före kriget visar en glad och pigg pojke.

Men familjen har haft svårt att hitta medicin och mat till Fadi, vars tillstånd har försämrats drastiskt de senaste månaderna. Livsglädjen är borta och även hans kropp håller på att tyna bort – han väger knappt 12 kilo i stället för 30 som tidigare, rapporterar Reuters.

ANNONS

Innan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, var svår undernäring bland barn i Gaza ovanligt, uppger Världshälsoorganisationen, WHO. Situationen är nu en annan, särskilt i norra Gaza. I detta område drabbas mellan 12,4 och 16,5 procent av barnen av akut undernäring, enligt IPC.

”Äventyrar hälsan för en hel framtida generation”

WHO menar att de ansträngande omständigheterna i Gaza kan ha allvarliga hälsoeffekter för en hel generation.

”De långsiktiga effekterna av undernäring, lågt intag av näringsrika livsmedel, upprepade infektioner samt bristen på hygien och renhållning bromsar barns totala utveckling. Detta äventyrar hälsan och välbefinnandet för en hel framtida generation, skriver WHO i ett uttalande.

USA, EU och FN har uppmanat Israel att släppa in fler lastbilar lastade med humanitär hjälp i Gaza så att läget inte förvärras ytterligare.

FN:s människorättschef, Volker Türk, har till och med sagt att både sättet Israel hanterar denna fråga och för krig på skulle kunna utgöra krigsbrott.

Israel: Ingen gräns för humanitär hjälp

Israel å sin sida ger en helt annan bild om hur de arbetar med det humanitära stödet till Gazaremsan.

Shimon Freedman, talesperson för Israels försvarsorgan Cogan, säger att Israel inte har någon gräns för hur mycket humanitär hjälp som får komma in i Gaza.

ANNONS

Enligt Cogan har Israel underlättat att hundratals lastbilar med mat och andra förnödenheter har nått norra Gaza den senaste månaden. Israel planerar också att öppna upp ytterligare en övergång.

I samma linje har Eylon Levy, talesperson för Israels regering, uttalat sig. Han kritiserar IPC:s rapport som han menar varken ger en uppdaterad bild eller visar ”på den senaste utvecklingen på marken”, bland annat vad gäller humanitär hjälp.

Flera FN-organisationer har dock upprepade gånger anklagat Israel för att blockera humanitär hjälp som ligger och väntar på att bli levererad till Gazaremsan.

LÄS MER:Hamas: 10-månaders israelisk bebis i gisslan död

LÄS MER:Därför dödas så många barn i Gaza

ANNONS