Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis säger att sex dagars arbetsvecka är bra för arbetarna och kommer ge tillväxt.
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis säger att sex dagars arbetsvecka är bra för arbetarna och kommer ge tillväxt. Bild: Andreea Alexandru

Grekland inför sex dagars arbetsvecka

Grekland har gjort det möjligt för företag att förlänga arbetsveckan till 48 timmar, det rapporterar The Guardian.
En ”barbarisk” satsning, enligt facken.
– Det är helt ologiskt, säger Akis Sotiropoulos från tjänstemannafacket.

ANNONS
|

På många håll i världen talas det allt mer om arbetstidsförkortning och fördelarna med att jobba färre eller kortare dagar. I Grekland gör man nu tvärt om och förlänger arbetsveckan.

Den första juli trädde en ny lag i kraft i Grekland där privata företag får möjligheten att antingen förlänga arbetsdagen till tio timmar eller lägga till en sjätte arbetsdag i veckan.

Förändringen har kritiserats av facken som kallar det ”barbariskt”.

– Det är helt ologiskt. När nästan alla andra civiliserade länder inför fyra dagars veckor så väljer Grekland att göra tvärt om, säger Akis Sotiropoulos som är ledamot i tjänstemannafacket Adedy.

ANNONS

”Lagstiftningen är arbetarvänlig”

Enligt Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis är den nya lagen ett sätt att komma åt orapporterad arbetstid och att se till att anställda får betalt för sin övertid.

– Kärnan i den här lagstiftningen är arbetarvänlig, den är djupt tillväxtorienterad, sa Kyriakos Mitsotakis i parlamentet när lagen röstades igenom.

Han sa även att lagen kommer föra Grekland i linje med resten av Europa. Detta trots att grekerna redan innan hade Europas längsta arbetsvecka, med 41 timmar i veckan, och att stora delar av Europa snarare diskuterar möjligheter att förkorta arbetsveckan.

– Högre produktivitet får man genom bättre arbetsförhållanden och högre livskvalitet. Och nuförtiden vet vi att det får man av färre arbetstimmar, inte fler, säger fackledamoten Akis Sotiropoulos.

Kritiker: Eurokrisen ligger bakom

Akis Sotiropoulos menar att draget med längre arbetsveckor möjliggjordes av de nedskärningar som Grekland tvingades genomföra av EU i samband med Eurokrisen 2010. Nedskärningarna gjorde att fackförbunden tappade mycket av sin makt att gå emot liknande förändringar.

Eurokrisen innebar även att många unga lämnade landet. Runt en halv miljon unga, utbildade greker har emigrerat sedan slutet av 2009 när Eurokrisen utbröt.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har tidigare kallat Greklands demografiska utveckling som en ”tickande bomb”. Han säger att den förlängda arbetsveckan ska tackla både den minskande befolkningen och bristen på utbildad arbetskraft.

ANNONS

Det är inte alla greker som kommer att beröras av arbetstidsförlängningen. Den nya lagen riktar sig främst företag som erbjuder sina tjänster 24 timmer om dygnet, även om andra företag också kan ansöka om att omfattas när de har en oväntad ökning av arbetsbelastningen.

Arbetsgivaren kan bestämma varje vecka om arbetstiden ska förlängas, men anställda måste få minst 24 timmars varsel. De anställda får extra betalt när de extra arbetsdagarna hamnar på helgen. 40 procent extra i lön om de tvingas jobba en lördag och 75 procent extra om det är på en söndag.

LÄS MER:Majoritet av svenskarna positiva till kortare arbetsvecka

LÄS MER:De jobbar kortare dagar med samma lön: ”Lyxigt”

LÄS MER:Danska drömlivet: Fyra dagars arbetsvecka

ANNONS