Fram till på torsdag har intresserade företag möjlighet att anmäla sig till ett pilotprojekt där arbetsveckan förkortas till fyra dagar.
Fram till på torsdag har intresserade företag möjlighet att anmäla sig till ett pilotprojekt där arbetsveckan förkortas till fyra dagar. Bild: Winfried Rothermel

Fyradagarsvecka ska testas i Tyskland

En tysk studie ska undersöka effekterna av att korta ner arbetsveckan till fyra dagar, med bibehållen lön. Intresserade företag kan nu anmäla sitt intresse, och fackförbundet IG Metall kräver.

ANNONS
|

Hundra procent av produktionen, hundra procent av lönen men 80 procent av arbetstiden. I Tyskland ska ett pilotprojekt undersöka vad effekten av att införa en fyra dagars arbetsvecka. Under sex månader ska omställningen testas på omkring 50 företag och sedan utvärderas vetenskapligt av universitetet i Münster, rapporterar Spiegel.

– Vi hoppas att vi kan höja nivån på debatten om fyradagarsveckan, säger Jan Bühren, företagsrådgivare från firman Intraprenör, som organiserar projektet i Tyskland tillsammans med organisationen Four Day Week Global.

Den icke-statliga organisationen har initierat liknande studier i andra länder, bland annat ett uppmärksammat projekt i Storbritannien.

– Det stör oss att hela diskussionen sker som i ett vakuum, därför att allt diskuteras teoretiskt utan att testas, säger Bühren till Spiegel.

ANNONS

Gärna mindre arbetstid med samma lön

Tyska arbetare är i stor utsträckning positivt inställda till idén med en fyradagarsvecka. En studie från den fackföreningsnära Hans-Böckler-stiftelsen visade att 73 procent av de tillfrågade att de önskade sig en förkortad arbetstid, motsvarande fyra dagars arbetsvecka. Åtminstone om lönen förblev densamma. Bara åtta procent kunde tänka sig en arbetstidsförkortning även med lägre lön.

De vanligaste skälen som angavs var att man vill ha mer tid för sig själv (96,5 procent) och att man vill ha mer tid för familjen (89 procent).

Sjutton procent av de tillfrågade sade nej till en förkortning av arbetsveckan.

I Tyskland diskuterar redan fackförbundet IG Metall om man ska kräva en fyradagarsvecka när det är dags att förhandla avtalet med järn- och stålindustrin.

Skepsis från medelklassen

Alla är dock inte positiva. Framför allt medelklassen är skeptisk. De vill hellre se individuella avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare, än en lösning där staten blandar sig i och föreskriver färre arbetstimmar med full lön.

– Därför att minskad arbetstid hotar att resultera i produktivitetsförluster, som först företagen och sedan vi alla drabbas av, säger Christoph Ahlhaus, vd för förbundet för medelstora företag i Tyskland.

Han tror att det är omöjligt för flera av förbundets medlemsföretag att gå med på en ”statligt pålagd fyradagarsvecka”, med tanke på bristen på kvalificerad arbetskraft.

ANNONS

I försöket som gjordes i Storbritannien hade de flesta företag en positiv upplevelse av fyradagarsveckan: 56 av 61 arbetsgivare sade efteråt att de ville behålla den. Antalet sjukdagar minskade med 65 procent, och antalet anställda som sade upp sig minskade med 57 procent. Försäljningen ökade också i genomsnitt med 1,4 procent under projektet.

Försöket gjordes dock enbart med företag som anmält sig frivilligt. Det fanns alltså inget slumpmässigt urval. Vissa av företagen införde en tredagarshelg, medan andra fördelade de lediga dagarna under veckan. Totalt sysselsätter de medverkande brittiska företagen cirka 2 900 personer i finans-, it-, bygg- samt catering och hälsovårdssektorn.

LÄS MER:Frankrike: Tar inte emot migranter från Lampedusa

LÄS MER:Kinesiska ilskan efter tyska ministerns ordval

LÄS MER:Påven kände till Förintelsen

ANNONS