En staty av en uggla har lockat tusentals fransmän att lösa gåtor. Men nu är jakten över. Arkivbild.
En staty av en uggla har lockat tusentals fransmän att lösa gåtor. Men nu är jakten över. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Fransk skattjakt över – efter 31 år

I tre årtionden har hugade fransmän jagat en gyllene uggla, nedgrävd någonstans i landet. Nu har den hittats.

ANNONS

Statyn, en kopia av ett original i guld och silver, grävdes ned i april 1993 och först på torsdagen kunde en av de ansvariga meddela att den hittats.

"Den grävdes upp i natt", skrev upphovsmannen Michel Becker på ett forum på chattfunktionen Discord.

Drygt 7 000 personer letade efter statyn, men var den hittades är ännu inte offentliggjort. Först ska det bekräftas att den eller de som hittade den också gjorde det med hjälp av de ledtrådar som publicerades i en bok 1993.

De elva gåtorna sägs kunna leda till rätt plats, men de är alla invecklade och flera forum har skapats på internet av skattjägare som sökte hjälp.

ANNONS

Becker designade den tio kilo tunga ugglan, medan hans kompanjon Régis Hauser skrev boken med gåtor. Hauser fick dock aldrig uppleva att någon hittade statyn, han avled år 2009.

Becker själv visste inte förrän 2021 var statyn låg begravd, då Hausers släktingar gav honom en diskett med all information. Han hade tio år tidigare gått till domstol för att få tillgång till gåtornas svar.

De senaste åren har Becker publicerat nya ledtrådar för att leda hobbydetektiverna på rätt spår, vilket tros ha lett till veckans fynd.

Den som hittade bronsstatyn får som pris originalet, som enligt AFP uppges ha varit värd motsvarande 1,5 miljoner kronor när den grävdes ned.

Rättad: I en tidigare version av texten fick statyn fel fågelart.

ANNONS