Försvarsmakten om bilderna från Ukraina: ”Oacceptabelt”

Försvarsmakten kallar det som har hänt i bland annat Butja i Ukraina för ”oacceptabelt”. Insatschefen Michael Claesson lyfter nu vikten av att krigsbrott utreds och att ansvariga ställs till svars.
– Den information som nu finns tillgänglig tyder på att fruktansvärda krigsbrott har utförts i Ukraina, säger han under en pressträff.

ANNONS
|

Återigen bjöd Försvarsmakten in till en lägesuppdatering för att berätta om händelseutvecklingen i Ukraina och om säkerhetsläget i närområdet.

Fokus under pressträffen låg på de senaste dagarnas bilder som världen nåtts av från bland annat Butja i Ukraina och frågor om krigsbrott.

– Ryssland förnekar krigsbrott och hävdar att övergreppen är iscensatta av väst. Krig drabbar alltid civilbefolkningen, ofta är det de civila som drabbas hårdast, säger insatschef Michael Claesson.

Viktigt att ansvariga ställs till svars

Försvarsmakten kallar det som hänt för ”oacceptabelt” och tycker det är bra att utredningar har inletts för att ansvariga ska kunna ställas till svars för ”de grova övergrepp mot civila medborgare” som vi har tagit del av.

ANNONS

– Den information som nu finns tillgänglig tyder på att fruktansvärda krigsbrott har utförts i Ukraina. Det är på inget sätt acceptabelt, men tyvärr heller inte överraskande. Vi har i flera konflikter där Ryssland varit inblandat tvingats se ett agerande där ingen hänsyn tagits till civilbefolkningen, bland annat i Syrien, säger Michael Claesson.

Den senaste tiden har Ukraina själv, den internationella brottmålsdomstolen (ICC) och en rad länder, bland annat Sverige, inlett utredningar om krigsbrott.

Enligt Michael Claesson är det viktigt för att ansvariga sedan ska kunna ställas till svars för brotten.

– Det kan komma att ta lång tid, men alternativet att låta ansvariga gå fria är mycket värre, säger han.

Jurist: Stor vikt att krigets lagar följs

Under pressträffen deltog även försvarsjuristen Lisa Eurén Höglund som pratade om just krigsförbrytelse och vad det innebär.

– Krigsförbrytelse kan bara begås under en väpnad konflikt. Det är kort sagt ett brott mot den internationella humanitära rätten.

Det kan röra sig om bland annat tortyr, riktade anfall mot civilbefolkning, våldtäkt och utsvältning.

Även Lisa Eurén Höglund tar upp bilderna som världen nåtts av i veckan från Ukraina. Massgravar, förstörda byggnader och uppgifter om våldtäkter.

– Regeringar och internationella organisationer har ovillkorligt fördömt handlingarna, och har varit eniga i sitt konstaterande att det vi ser från bland annat Butja är uppenbara krigsförbrytelser, säger hon.

ANNONS

För henne är det av stor vikt att krigets lagar följs för att undvika förödelse av det slag som vi nu har sett i Ukraina.

Finns för att skydda civilbefolkningen

Bland annat finns det en uppsättning regler som benämns i den internationella humanitära rätten och dessa gäller även om konflikten i sig är olaglig.

Utöver konventioner finns också en stor mängd oskrivna regler som uppstått genom staters agerande, berättar Lisa Eurén Höglund.

– Reglerna finns för att begränsa krigets skadeverkningar för civila.

LÄS MER:Därför utreder åklagare i Sverige om krigsbrott har begåtts i Ukraina

LÄS MER:Här tränas mammor, pappor och unga – för kriget

LÄS MER:Så fungerar det för ukrainare som söker skydd i Sverige

LÄS MER:Så kommer Sverige fungera – om kriget kommer

LÄS MER:Det skulle ett Natomedlemskap betyda för Sverige

ANNONS