Första avrättningen på 13 år

Under fredagen avrättades en fånge i South Carolina i USA med injektion. Det är delstatens första avrättning på 13 år, rapporterar CNN.

ANNONS
|

Det var år 1997 som en man dödade ett butiksbiträde under ett rån i den amerikanska delstaten South Carolina. Mannen, som vid tidpunkten var 19 år, dömdes för mord och beväpnat rån till döden. Under sin fängelsetid erkände mannen, som idag är 46 år, att han även har mördat en fånge som han delade cell med.

Under fredagen avled mannen genom avrättning med injektion. Det är delstatens första avrättning på 13 år. Orsaken bakom det långa uppehållet är att myndigheterna inte kunde få tag på preparatet som används i avrättningarna med injektion.

Fick välja metod

Avrättningen var först inplanerad under 2021 men myndigheterna valde att skjuta upp avrättningen i väntan på lagen om en ny avrättningsmetod.

ANNONS

Enligt fängelseuppgifter som CNN har tagit del av fick mannen för två veckor sedan själv välja avrättningsmetoden. De tre metoderna var avrättning med injektion, elektriska stolen och den nyligen lagliga arkebusering. Mannen lät sin advokat ta beslutet.

Två dagar innan avrättningen trädde ett av huvudvittnena fram och sa att han ljugit under rättegången mot den 46-åriga mannen och att han är oskyldig. The Guardian rapporterar att mannens advokater därefter ansökte om att stoppa avrättningen med grund att mannen är felaktigt dömd. Myndigheterna valde att avvisa ansökningen dagen innan den planerade avrättningen.

ANNONS