Britt-Marie Mattsson: Försonande tonläget i debatten är bara temporärt

Det blev en överraskande civiliserad debatt när J.D. Vance och Tim Walz möttes för första och sista gången före valdagen. De hårda nedsättande omdömena, som de tidigare utdelat mot varandra, var som bortblåsta.

ANNONS
|

Donald Trumps vicepresidentkandidat J.D. Vance hade mest att vinna på att ha en sympatisk framtoning. Vance har uppfattats som en hård och tuff slugger med åsikter långt ut på högerkanten. Han har även spritt konspirationsteorier om att haitiska immigranter äter stulna katter och hundar.

Kamala Harris vicepresidentkandidat Tim Walz har en betydligt mjukare personlighet men framstod till en början som mer osäker än Vance och antecknade flitigt medan Vance stod ledigt bakom sin pulpet och varken skrev något eller tittade ned i sitt anteckningsblock. Medan Vance var avspänd och tillbakalutad var Walz mer otålig att framföra sina synpunkter och riktade sig ofta direkt till de amerikanska väljarna.

ANNONS

Huruvida debatten påverkar valutgången är oklart. Vicepresidenterna brukar inte spela en avgörande roll. De första opinionsmätningarna efter debatten visade att det var en jämn match med en liten övervikt för J.D. Vance som i CNN:s mätning fick 51 procent mot Walz 49.

Undvek abortfrågan

J.D. Vance manövrerade skickligt undan blindskären när det gällde aborter, sjukvårdsförsäkringar och Trumps agerande i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det fanns inte mycket av den vanliga kampanjretoriken och Vance fick det att låta som att han är en förespråkare för kvinnors rätt till abort – och att republikanerna på felaktiga grunder förlorat många väljares förtroende – när han i realiteten är för en strikt lagstiftning där en federal lag ersatts av olika lagar i olika delstater.

Det var första gången som barnomsorg togs upp i en debatt och Walz drev frågan om betald mammaledighet efter förlossningen medan Vance höll med, men var mer svävande om hur det skall se ut.

J.D. Vance koncentrerade sig på att kritisera Kamala Harris och ge henne ansvaret för den kaotiska situationen med illegala immigranter vid USA:s södra gräns. Walz genmälde att republikanerna och demokraterna i kongressen redan har en överenskommelse klar, men att Donald Trump har instruerat sina partikamrater att inte rösta igenom den eftersom frågan är viktig för Trump i valkampanjen.

ANNONS

Walz konfronterade Vance om Donald Trumps vägran att erkänna sig besegrad i presidentvalet 2020 och frågade om Vance anser att Trump förlorade eller inte. Vance undvek det hela genom att säga att han vill se framåt och gled i stället in på att Kamala Harris skulle ha förespråkat censur när det gällde olika uppfattningar om hur covid-pandemin skulle hanteras.

Ovanligt försonande

Vance och Walz är relativt okända för den större amerikanska allmänheten och de hade vid debatten möjlighet att visa upp sig. Vance hade mer att förlora än Walz eftersom han vid sina valmöten haft en konfrontatorisk framtoning och framstått som en splittrande politiker. Nu talade han istället om enighet och försoning och sade ofta att han höll med Walz. De båda hälsade också vänskapligt på varandra och småpratade efter debatten sedan fruarna kommit upp på scenen. När Kamala Harris och Donald Trump debatterade gick Harris fram till Trump och hälsade men båda lämnade utan att tala med varandra.

Donald Trump prisade efter debatten Vances framträdande. Kamala Harris hyllade sin vice för att ha hållit sig till de viktiga sakfrågorna som kampanjen driver.

Det var en viktigare markering för Vance än för Walz att visa en försonlig sida och mildra ned den uppskruvade tonen. Vance är bara 40 år och antas ha egna presidentambitioner om Donald Trump och han skulle förlora årets val. Trump ser honom dessutom som arvtagare till hans MAGA-rörelse.

ANNONS

Detta var troligen den sista debatten inför valet. Kamala Harris har sagt att hon vill möta Donald Trump ytterligare en gång men Trump har avvisat inviten.

Och den vänliga stämningen vid mötet mellan J.D. Vance och Tim Walz väntas försvinna så snart som de båda återvänder till valfältet.

LÄS MER:Så var debatten mellan JD Vance och Tim Walz

LÄS MER:Sista debatten före valet – vicekandidaterna möts

LÄS MER:Donald Trumps 2024 – dubbla mordförsök och rättsprocesser

ANNONS