Försökte fly jordbävning – hindrades på grund av lockdown

Panikslagna människor i den kinesiska staden Chengdu försökte lämna sina hem under måndagens jordbävning, men stoppades av säkerhetsvakter som tvingade dem att stanna kvar inomhus – på grund av en covid-lockdown.

ANNONS
|

I måndags inträffade en jordbävning i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina som uppmätte magnitud 6,6 på Richter-skalan och krävde 65 personers liv.

Även den kinesiska staden Chengdu ska ha drabbats av skalvet och nu rapporterar BBC om boende som i panik ska ha försökt lämna sina hem för att söka skydd utomhus.

Men stora delar av staden Chengdu, med sina 21 miljoner invånare, befinner sig just nu i en ”lockdown” på grund av landets hårda covid-restriktioner, vilket gjorde att många tvingades stanna kvar i byggnaden.

På videor som delats på Douyin, den kinesiska motsvarigheten till TikTok, kan man se boende som är fast bakom låsta och kedjade grindar och som ropar till säkerhetsvakter att de ska släppas ut.

ANNONS

En kinesisk man vid namn Lu Siwei berättar för BBC att han försökte lämna sitt hem när han kände skalvet. Vid portarna samlades snabbt en folkmassa som inte kunde ta sig ut.

"Vad är viktigast? Lockdownen eller jordbävningen?”, ska Lu Siwei ha skrikit till vakterna.

Han säger att hans granne svarade: "Väck inte känslor och prata inte politik."

Nolltolerans mot covid råder i landet

Kina har infört en så kallad nolltolerans för covid-19 vilket innebär att regeringen kan införa en lockdown för hela samhällen, även om bara enstaka fall upptäcks.

I vissa fall har hela bostadshus förseglats efter att en person testat positivt för covid, där ingen av de boende fått lov att lämna hemmet oavsett om de testat positivt eller inte.

Kina är världens sista stora ekonomi som försöker eliminera Covid-utbrotten helt och hållet, och hävdar att detta är nödvändigt för att förhindra att sjukvården överväldigas.

Chengdu Health Commission skrev senare på sitt officiella WeChat-konto att man bör ”prioritera att skydda allmänheten i händelse av jordbävningar, bränder, översvämningar och andra katastrofer".

LÄS MER:65 miljoner drabbas av nedstängningar i Kina

LÄS MER:Kraftigt skalv i sydvästra Kina – över 45 döda

LÄS MER:Nordkorea rapporterar nya fall av "feber"

ANNONS