Genrebild på polarvarg.
Genrebild på polarvarg. Bild: Laurent Gillieron

Forskare har klonat fram en polarvarg

Kinesiska forskare säger sig ha klonat en polarvarg. Ungen, kallad Maya, föddes i somras och har nu visats upp för första gången.

ANNONS
|

Ett kinesiskt företag har för första gången lyckats klona en polarvarg, rapporterar bland andra nyhetsbyrån AFP och CNN.

Det var i måndags som företaget Sinogene Biotechnology visade upp varghonan Maya som ska ha fötts den 10 juni och nu vara 100 dagar gammal. På presskonferensen visades en video upp där Maya vilade och lekte.

För att genomföra kloningen har företaget använt sig av samma teknik som när fåret Dolly klonades år 1996. Forskarna ska ha tagit ett prov från en kanadensisk polarvarg och injicerat det i ett ägg från en hund. Ägget har sedan burits av en surrogatmamma, i det här fallet har man använt sig av sju beaglehundar och 85 embryos.

ANNONS

Efter två år lyckades man när Maya föddes, enligt forskarna ska vargen vara fullt frisk. CNN skriver med hänvisning till en presskonferens att forskarna tror att ytterligare en unge kommer att födas inom kort.

Hoppas kunna rädda utdöende arter

Forskarna hoppas nu att genombrottet ska vara ett steg mot att med hjälp av kloning kunna skydda och rädda utdöende arter.

Just nu bor Maya tillsammans med sin beaglemamma men ska så småningom flyttas till djurparken Harbin Polarland.

Vargen som Maya klonats ifrån ska ha dött 2021 av hög ålder och hette också Maya.

Forskare har tidigare klonat hotade eller utdöda djur. 2021 klonades en svartfotad iller i USA. I Malaysia hoppas man nu kunna klona fram en Sumatranoshörning. Den sista av arten dog i landet år 2019 och nu är den nästan helt utdöd

LÄS MER:Malaysias sista sumatranoshörning död

LÄS MER:Embryon kan rädda utrotningshotad noshörning

LÄS MER:Världens äldsta gorillahane har dött

ANNONS