Tobias Billströms (M) planerade resa till Washington kommer inte bli av denna vecka.
Tobias Billströms (M) planerade resa till Washington kommer inte bli av denna vecka. Bild: Christine Olsson/TT

Formellt Natointräde skjuts upp – blir inte av i veckan

Ett formellt svenskt Natointräde kommer inte ske redan denna vecka, enligt uppgifter till DN.
Anledningen är att Sveriges ratificering inte kommer undertecknas av Ungerns president i tid.

ANNONS
|

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) skulle ha rest till Washington i veckan, för att delta i en mottagning vid den svenska ambassaden i samband med Sveriges Natoanslutning.

Den resan skjuts dock upp, rapporterar DN. Enligt tidningen ska ett mejl av Sveriges USA-ambassadör Urban Ahlin ha gått ut till de inbjudna gästerna, i vilket det står att Natoanslutningen ”inte kommer äga rum denna vecka”, och att man därför skjuter på mottagningen ”till ett senare datum”.

DN rapporterar att planerna har spruckit eftersom att Ungern, trots att man för ett dygn sedan ratificerade Sveriges ansökan i parlamentet, inte kommer att underteckna beslutet i tid för en anslutning denna vecka. Enligt uppgifter till tidningen kan det dröja ända fram till den 5 mars innan det blir av, eftersom den nya presidenten, Tamás Sulyok, först då installerats.

ANNONS

Till SVT Nyheter skriver Billströms presstalesperson ett sms, och uppger att de inte vill kommentera en eventuell senareläggning av Ungerns ratificering. Vidare skriver talespersonen att ”vad gäller resa till Washington så har vi hela tiden arbetat med olika scenarios för när deponering kan ske".

LÄS MER:Ett steg närmare Nato – detta händer nu

LÄS MER:Det här betyder det svenska Natomedlemskapet

LÄS MER:Sveriges väg till Natomedlemskapet

ANNONS