Boende i Tulkarm på Västbanken inspekterar förödelsen efter ett israeliskt flyganfall i torsdags.
Boende i Tulkarm på Västbanken inspekterar förödelsen efter ett israeliskt flyganfall i torsdags. Bild: Nasser Nasser/AP/TT

FN fördömer israelisk attack på Västbanken

FN fördömer Israels anfall mot ett flyktingläger i staden Tulkarm vid ockuperade Västbankens nordvästra gräns mot israeliskt territorium. Attacken i torsdags kväll kallas för ett "olagligt flyganfall".

ANNONS

Palestinska hälsovårdsmyndigheter uppger att minst 18 personer dödades i attacken som enligt nyhetsbyrån AP är den dödligaste på Västbanken sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober i fjol.

"Attacken är en del av ett mycket oroväckande mönster av olaglig våldsanvändning av ISF (israeliska säkerhetsstyrkor) under militärliknande operationer på Västbanken" säger FN:s människorättsorgan OHCHR i de palestinska områdena i ett uttalande.

Vid flyganfallet träffades ett trevåningshus där det bland annat fanns ett kafé. Bland de dödade fanns en familj med två vuxna och två unga barn.

Familjen bodde ovanför kaféet, berättar den dödade mannens bror. Även en svåger till familjen befann sig i lägenheten och dödades också.

ANNONS

Enligt den israeliska militären (IDF) dödades flera militanta palestinier, inklusive ledaren för terrorstämplade Hamas i lägret. IDF anklagar honom, utan att presentera några bevis, för att bland annat ha planerat en attack mot Israel den 7 oktober, på årsdagen av islamistiska Hamas blodiga attack.

ANNONS