Flera protester mot Sverige efter koranbränningen

Flera muslimska länder har riktat en stor ilska mot Sverige – efter den senaste koranbränningen i Stockholm. Bland annat har det varit stora protester i Pakistan, Bangladesh och Libanon den senaste tiden.
"När det kommer till koranen så står nationen enad", skrev premiärminister Shehbaz Sharif på Twitter under fredagen.

ANNONS
|

Det var i slutet av juni som en man tände eld på koranen utanför en moské i Stockholm. Händelsen väckte starka reaktioner internationellt och skapade ilska bland muslimer.

Koranbränningen har även lett till stora demonstrationer runt om i världen. Bland annat gick tusentals människor ut på gatorna i Pakistan under fredagen – för att protestera mot Sverige.

"När det kommer till koranen så står nationen enad", skrev bland annat premiärminister Sharif på Twitter.

I den mest folkrika staden Karachi hade runt 3 000 anhängare till det radikala och shariaförespråkande islamistpartiet Tehreek-e-Labiak (TLP) samlats. Flera slog sönder dockor som svepts i svenska flaggor.

ANNONS

Partiet uppmanar till total bojkott av svenska produkter och kräver att Pakistan ska kapa alla diplomatiska band till Sverige.

Flera länder i protest

Demonstrationen i Pakistan var inte den enda under fredagen. I Libanons huvudstad Beirut var det en stor protest utanför en av huvudstadens största moskéer. Bland annat tände folk eld på den svenska flaggan.

Även i Dhaka, Bangladeshs huvudstad, samlades muslimer för att bränna flaggan – med uppmaningen att bojkotta Sverige.

I början av juli var det också en stor demonstration i Basra i Irak. Anhängare av den shiamuslimska ledaren Muqtada al-Sadr brände då en regnbågsflagga, som svar på koranbränningen i Sverige.

Påven fördömer koranbränningen

I förra veckan berättade även Påve Franciskus att han fördömer koranbränningen i Stockholm.

– Jag känner mig arg och äcklad över dessa handlingar, säger han till Al Ittihad enligt Reuters.

Han är bland annat kritiskt till att aktionen fick äga rum.

– Yttrandefrihet borde aldrig användas som en ursäkt för att trycka ner andra, och att tillåta det ska fördömas.

UD i löpande kontakt med ambassaden

I slutet av juni tog sig även demonstranter in i Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad i samband med en protest mot koranbränningen i Stockholm.

Enligt AFP blev demonstranterna utkörda från ambassaden efter omkring 15 minuter när säkerhetsstyrkor anlände.

ANNONS

Utrikesdepartementet uppger sig vara i löpande kontakt med Sveriges ambassad i Islamabad i samband med protesterna på fredagen.

FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) kallade även i tisdags till extrainsatt möte med anledning av "koranbränningar i Europa". Mötet, som hålls på tisdag, har begärts av Islamiska konferensorganisationen (OIC), som har 57 medlemsstater, genom just Pakistan.

Detta har hänt den senaste tiden:

Moské Södermalm juni 2023

Privatpersonen Salwan Momika tänder eld på en koran utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Den här gången bryter protester ut bland annat i Bagdad, där hundratals demonstranter samlades utanför den svenska ambassaden och även tog sig in i byggnaden.

Marocko kallar hem sin ambassadör i Sverige i protest och Iran tänker inte skicka sin nya ambassadör, Hojatullah Faghani, till Sverige.

Kuwait, Förenade arabemiraten, Marocko och Irak kallar upp Sveriges ambassadörer i respektive land med anledning av koranbränningen.

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif har sagt att han är "äcklad och förfärad", medan det palestinska utrikesdepartementet kallar bränningen för "en flagrant attack mot mänskliga rättigheter, toleranta värderingar, acceptans av andra människor, demokrati och fredlig samexistens".

Juli 2023

Omvärldens reaktioner på koranbränningarna fortsätter. Sveriges ambassadör i Saudiarabien blir uppkallad till landets utrikesdepartement och påve Franciskus fördömer koranbränningen.

Det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO), som är baserat i Saudiarabien och har 57 medlemsländer, manar till kollektiva åtgärder för att stoppa framtida koranbränningar.

I Sverige fördöms koranbränningarna av Sveriges kristna råd, en organisation som inbegriper de olika kristna samfunden i landet och svenska UD skriver i ett uttalande att man "fördömer starkt dessa handlingar" och kallade dem ett "uttryck för rasism, främlingsfientlighet". Departementets uttalande kritiseras av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som säger att "UD ska inte gå in som en slags dömande makt".

FN:s människorättsråd kallar till extrainsatt möte med anledning av koranbränningarna. Sannolikt hålls mötet på tisdag i nästa vecka, uppger rådet för TT.

Den 5 juli manar Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif till en landsomfattande protest på fredag samma vecka till följd av den uppmärksammade koranbränningen.

Källa: TT

LÄS MER:Nya ansökningar om koranbränningar

LÄS MER:Expert: Pakistans ilska har politiska skäl

LÄS MER:Fler fördömer koranbränning

ANNONS