Platsen för attacken där en bil körde rakt in i personer vid en busshållplats i Jerusalem.
Platsen för attacken där en bil körde rakt in i personer vid en busshållplats i Jerusalem. Bild: Mahmoud Illean

Fem punkter: Så här påverkar det senaste terrordådet i Jerusalem

TEL AVIV. Den israelisk-palestinska konflikten går mot en större urladdning. Ett nytt terrordåd på fredagseftermiddagen leder till reaktioner – som i sin tur utlöser motreaktioner.
Arne Lapidus är Göteborgs-Postens mångårige medarbetare i Tel Aviv. Han bevakar både Israel och de palestinska områdena för tidningens läsare.

ANNONS
|

Vad har hänt?

En palestinsk man körde sin bil rakt in i en grupp israeler på en busshållplats i Jerusalem på fredagen. Han dödade två människor, bland dem en sexårig pojke. Fem människor skadades, bland dem den döde pojkens åttaårige bror för vilken läget uppges vara kritiskt.

Angriparen sköts till döds. Israel beskriver attacken som terrorism, liknande terrordåd med bilar har genomförts många gånger tidigare.

Vad är bakgrunden?

Våldet i den israelisk-palestinska konflikten har trappats upp det senaste året. 2022 var det blodigaste året i Israel och de palestinska områdena sedan 2005 med mer än 150 palestinier och ett 30-tal israeler dödade. I år har minst 42 palestinier dödats och under samma period nio israeler.

ANNONS

Hur reagerar Israel?

Israeliska myndigheter har beordrat att angriparens hus i östra palestinska Jerusalem ska rivas. Det är en rutinåtgärd efter terrordåd och den israeliska polisen har redan spärrat av området. Israels minister för nationell säkerhet, Itamar Ben-Gvir som leder ett extremt högerparti, manar till en större militär operation på Västbanken. Han hänvisar till arméns massiva offensiv 2002 under den så kallade andra intifadan och vill se samma typ av insats.

Hur reagerar palestinierna?

Den terrorstämplade palestinska islamistgruppen Islamska Jihad i Gaza hyllar attacken. President Mahmoud Abbas palestinska regim, som styr Västbanken, hade ännu på fredagskvällen inte kommenterat – men har tidigare uttryckt förståelse för sådana våldsdåd mot bakgrund av det stora antalet dödade palestinier.

Vad händer nu?

Mycket tyder på att konflikten går mot en större våldsam urladdning. Många bedömare, senast den amerikanske CIA-chefen som besökte regionen, varnar för en ny intifada. Alltså en blodig och långvarig palestinsk folkresning i likhet med de tidigare intifadorna 1987 och 2000.

Den utvecklingen verkar nästan oundviklig. Det jäser sedan länge på den ockuperade Västbanken där president Abbas blir allt mindre populär. Samtidigt får de militanta grupperna Hamas, som redan styr Gaza, och Islamska Jihad allt större inflytande också på Västbanken. Och i Israel har just en ny högerregering med flera militanta partier tillträtt.

ANNONS
ANNONS