Experten: Förvånad att han levt så länge

Jevgenij Prigozjin rapporteras ha dött i en flygolycka i Ryssland.
Att något skulle hända Wagnerledaren har varit väntat, enligt flera experter.
– Det som har överraskat mig är att han har levt så länge, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

ANNONS
|

Ryska medier rapporterar att den paramilitära Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin har dött i en flygolycka i Ryssland. Ett flygplan som uppges vara Prigozjins privatplan har kraschat, och samtliga ombord ska vara döda. Wagnerledaren och hans militäre chef Dmitrij Utkin ska ha stått med på planets passagerarlista.

Prigozjin har till synes kunnat röra sig fritt i Ryssland sedan det avblåsta myteriförsöket, då Wagnerstyrkor marscherade mot Moskva i juni.

Charlotta Rodhe, Rysslandsanalytiker på Utrikespolitiska institutet.
Charlotta Rodhe, Rysslandsanalytiker på Utrikespolitiska institutet. Bild: Utrikespolitiska institutet

– Det finns ju många som har väntat sig att han kommer att råka ut för någonting. På det sättet är det inte jätteförvånande, om det nu är så att uppgifterna stämmer och det är han, säger Charlotta Rodhe, Rysslandsanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

ANNONS

Blev ökänd världen över – gjorde myteri

Den paramilitära Wagnergruppens chef Jevgenij Prigozjin har blivit ett världskänt namn under kriget i Ukraina. Hans soldater sattes in i flera av krigets hårdaste strider, bland annat i den utdragna kampen om Bachmut. Men ju längre kriget led, desto mer högljudd blev Prigozjins kritik mot den ryska militärledningen.

I videoklipp på sociala medier tuggade Prigozjin närmast fradga när han spydde galla över försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabens chef Valerij Gerasimov, som han menade motarbetade Wagnergruppen. Det hela kulminerade med myteriet där Wagner intog Rostov vid Don, och sedan tågade mot Moskva.

Myteriet fick dock ett abrupt slut. Marschen mot Moskva blåstes av och Prigozjin gick i en överenskommelse med på att omlokalisera Wagnergruppen till Belarus.

Putin: ”Förrädare”

Jevgenij Prigozjin hade undvikit att kritisera Vladimir Putin direkt, men den ryske presidenten stämplade upprorsmakarna som ”förrädare”.

– Myteriet var ju en stor sak, och inte minst hur Putin reagerade och kallade upprorsmakarna för förrädare. Jag menar, utifrån det perspektivet skulle det inte vara förvånande om uppgifterna stämmer, säger Charlotta Rodhe.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, militär lärare vid Försvarshögskolan, är inte heller förvånad över uppgifterna om Prigozjins död.

– Jag hade trott att han skulle trilla ut genom ett fönster eller någon annan tragisk olycka. En flygolycka med privata planet passar ju bra in, och man får med Utkin på samma gång. Det kan ju vara en vanlig olycka, men det passar ju Moskva väldigt bra att han nu är ute ur bilden, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det som överraskat mig är att han har levt så länge. Det här är en anmärkningsvärt läglig slump.

Soldater kan användas i Afrika

Om uppgifterna stämmer skulle det enligt Joakim Paasikivi ge Vladimir Putin och militärledningen större frihet att göra vad man vill med Wagnergruppen. Prigozjin sa själv nyligen att Wagnergruppens framtid finns i Afrika, och där kan soldater som visat sig illojala mot den ryska militärledningen fortfarande användas, om än under annan ledning.

Finns det någon möjlighet som du ser det för den ryska armén att suga upp Wagnersoldater som nu blivit ”hemlösa”?

– Prigozjins affärsimperium är nedmonterat, så de är lösa och lediga. Men de som åkte med till Belarus var per definition illojala. De ville inte skriva på för Ryssland. Frågan är om det förändras när de åker hem. Oavsett vore det en ganska marginell företeelse. Ett par tusen erfarna soldater vore naturligtvis bra, men trots allt en ganska liten del i en ganska stor armé.

LÄS MER:Privatplan har störtat i Ryssland – Wagnerledare ombord

LÄS MER:Ukraina: 270 000 ton spannmål förstört av Ryssland

LÄS MER:Balkanländer enas i stöd för Ukraina

ANNONS