Expert: Ruby kan vara del av Rysslands hybridkrig

Det skadade fartyget MV Ruby kan vara del i Rysslands hybridkrig mot Väst. Det säger den danska senioranalytikern Jacob Kaarsbo till DR.
– Man vill skrämma och se hur de nordiska länderna reagerar, säger han till kanalen.

ANNONS
|

Skeppet MV Ruby befinner sig på internationellt vatten, söder om Norge, och ska få hjälp att av lots att ta sig förbi Danmark. Fartyget är Malta-flaggat, ska ägas av ett bolag baserat i Förenade Arabemiraten och lastat i Ryssland.

Ombord finns 20 000 ton ammoniumnitrat, som har massiv sprängkraft.

Fartyget kan vara en del av Rysslands hybridkrigföring. Det säger senioranalytikern Jacob Kaarsbo från danska tankesmedjan Think Tank Europa till danska tidningen DR.

– Det finns två faktorer: För det första är fartyget inte särskilt sjödugligt. Den seglar på en väldigt vinglig kurs. Och så har den en last som är väldigt, väldigt farlig, säger han.

ANNONS

Ruby gick på grund 22 augusti, strax efter att ha lämnat den ryska hamnen Kandalaksha. Trots skadorna fortsatte fartyget köra. Jacob Kaarsbo beskriver fartygets beteende som "suspekt”. Den har bland annat hållit sig nära en Nato-bas i Tromsö och olje- och naturgasinstallationer i Bergen.

– Hela seglingsmönstret kan tyda på att det inte bara beror på att man behöver få lite gödsel från A till B, utan att det kan ligga något annat bakom, säger Kaarsbo.

DR: Vad tror du ligger bakom?

– Det mest troliga är att det är en del av det här hybridkriget, där man vill skrämma på något sätt, och man vill se hur de nordiska länderna reagerar när det kommer nära våra kuster och kritiska installationer, säger han.

Svensk expert inte lika övertygad

Alla är dock inte lika övertygade om att kopplingen till rysk krigföring. Ett fartyg med farlig last kan vara del av en strategisk plan, men det kan lika gärna vara ett misstag. Det menar Peter Haldén, docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

– Vi människor är så benägna att läsa in mönster och vill gärna hitta sådana, men det är inte alltid säkert att de finns.

Har ser inga tecken på att detta fartyg skulle ingå i en väl utarbetad plan.

ANNONS

– Hela tanken med hybridkrigföring är att det sitter någon med världens plan och drar i spakar. Den bilden passar ganska bra i ett filmmanus, men ganska dåligt när det kommer till ryskt beteende och förmåga.

LÄS MER:Fartyg ska få hjälp genom Danmark

LÄS MER:Kustbevakningen: ”Höjer på ögonbrynen”

ANNONS