Aborträttsaktivister demonstrerar utanför USA:s högsta domstol under en överläggning gällande läkemedlet mifepriston i mars i år. Medicinska aborter står för omkring 70 procent av alla aborter i USA.
Aborträttsaktivister demonstrerar utanför USA:s högsta domstol under en överläggning gällande läkemedlet mifepriston i mars i år. Medicinska aborter står för omkring 70 procent av alla aborter i USA. Bild: Larry French/AP/TT

Efter förbuden i USA – fler aborter via nätet

Fler aborter utförs i USA – trots totalförbud i nästan var tredje delstat. Sedan rätten till fri abort upphävdes och ett 60-tal kliniker tvingats stänga har antalet aborter skjutit i höjden.
– Tillgången till nätbaserade tjänster har revolutionerat abortvården, säger forskaren Caitlin Myers.

ANNONS
|

Två år har gått sedan USA:s högsta domstol valde att riva upp den dom som gett kvinnor över hela landet rätt till fri abort sedan 1970-talet. Abortmotståndarna jublade och snabbt infördes strikta abortlagar från Idaho till Tennessee.

Abort är nu totalförbjudet i 14 delstater och i vissa fall görs undantag inte ens vid våldtäkt eller incest. Ytterligare fyra delstater – Florida, Georgia, South Carolina och Iowa – tillåter abort endast före den sjätte graviditetsveckan.

En av fem väljer hemabort

Men siffror från Guttmacher Institute visar att fler amerikanska kvinnor avslutar sina graviditeter i dag än för tio år sedan. Förra året utfördes mer än miljon aborter runt om i USA och mellan 2020 och 2023 ökade antalet med 11 procent.

ANNONS

En av förklaringarna är en ökad tillgång på nätbaserade tjänster, enligt ekonomiprofessorn Caitlin Myers:

– Jag skulle kalla det en "game changer". Nu är det fullt möjligt för kvinnor som bor i delstater där abort är förbjudet att träffa en läkare via en online-konsultation och sedan få medicinerna skickade hem till sig, säger hon.

Var femte abort i USA sker i dag genom nätbaserade tjänster. Genombrottet kom förra sommaren när flera delstater där abort är tillåtet införde lagar som gör det möjligt för vårdgivare att skicka abortpiller till patienter långt utanför delstatsgränserna. Läkare i Colorado, Massachusetts, New York, Washington, Connecticut, Kalifornien och Vermont kan numera hjälpa kvinnor i Texas att utföra en medicinsk abort – helt lagligt.

– Jag vill inte på något sätt förminska det faktum att många kvinnor påverkas av de abortförbud som införts, absolut inte. Vi ser en stor ojämlikhet när det gäller tillgång på vård och det är framför allt kvinnor med låg inkomst som drabbas, säger Myers.

– Samtidigt finns en ny, säker och effektiv metod, så vi är inte tillbaka i en tid då enda alternativet var en klädhängare.

En aborträttsaktivist håller upp en paket med läkemedlet mifepriston under en demonstration utanför USA:s högsta domstol i Washington. Arkivbild.
En aborträttsaktivist håller upp en paket med läkemedlet mifepriston under en demonstration utanför USA:s högsta domstol i Washington. Arkivbild. Bild: Amanda Andrade-Rhoades/AP/TT

Domstolsbeslut bakom uppgång

Myers är verksam vid Middlebury University i Vermont och har i många år kartlagt tillgången på abortvård. Hennes forskning visar att avståndet till en fysisk klinik som utför aborter för många amerikaner har blivit större, framför allt i södra USA.

ANNONS

Invånare i södra Florida, till exempel, måste i snitt resa 120 mil för för att göra en abort efter den tionde graviditetsveckan.

– För den stora majoriteten har abortförbuden inte haft någon större inverkan. De som har ekonomisk möjlighet att resa har gjort det och vi har sett en stor tillströmning av patienter i till exempel New Mexico och Kansas som har en generösare lagstiftning.

För ekonomiskt utsatta kvinnor är situationen svårare. Myers forskning pekar på att det just är låginkomsttagare som drabbas av de restriktiva abortlagarna som införts. Svarta kvinnor drabbas också i större utsträckning än vita, slår hon fast.

Caitlin Myers, ekonomiprofessor vid Middlebury University i Vermont, USA.
Caitlin Myers, ekonomiprofessor vid Middlebury University i Vermont, USA. Bild: Middlebury University/Pressbild

Drivit på

Men på nationell nivå har alltså tillgången på abortvård förbättrats.

– Intressant nog har beslutet att upphäva aborträtten nationellt och låta delstaterna själva bestämma inte lett till färre aborter. Tvärtom verkar det snarare ha drivit på den ökning vi ser, säger Myers.

Läkemedlet mifepriston, som används vid medicinsk abort, är godkänt i USA upp till tionde graviditetsveckan. Medicinska aborter anses vara effektiva och mycket säkra, men komplikationer kan uppstå.

Lauren Jacobson, en sjuksköterska som skickar abortpiller från en klinik i Massachusetts, säger till The Washington Post att de hjälper sina onlinepatienter om de skulle behöva uppsöka vård efter en hemabort.

ANNONS

– Vi försöker guida dem till vårdinrättningar där de kan känna sig trygga, säger hon.

Nationellt förbud härnäst?

Nu höjs röster i USA för en mer restriktiv användning av mifepriston. Att strypa tillgången på abortpiller skulle ha en förödande effekt, anser Myers.

– Alla nättjänster skulle i princip stänga ner. Det skulle vara ett betydligt hårdare slag än Dobbs-fallet, säger hon och syftar på rättsfallet som ledde till att det återigen blev upp till varje delstat att införa lokal abortlagstiftning.

Frågan om att införa restriktioner för läkemedlet mifepriston har varit uppe på Högsta domstolens bord.

– Om man vill likna abortdebatten vid ett krig så var Dobbs långt ifrån den sista striden. Abortmotståndarna har kämpat i 50 år för att upphäva den nationella aborträtten och nu är väl nästa steg ett nationellt förbud, säger Myers.

– Det skulle rita om hela spelplanen helt och hållet.

Kartan visar hur abortlagstiftningen ser ut i USA:s delstater 2024.
Kartan visar hur abortlagstiftningen ser ut i USA:s delstater 2024. Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT

Fakta: Läget i delstaterna

Delstaterna Idaho, North Dakota, South Dakota, Missouri, Indiana, West Virginia, Kentucky, Tennessee, Alabama, Mississippi, Louisiana, Arkansas, Oklahoma och Texas har infört totalförbud mot abort.

I Florida, Georgia, South Carolina och Iowa är abort tillåtet fram till sjätte graviditetsveckan, vilket endast är två veckor efter utebliven menstruation.

I North Carolina och och Nebraska är abort tillåtet till och med vecka 12, och i Utah och Arizona är det i dagsläget möjligt att få abort till och med 18:e graviditetsveckan.

22 av USA:s 50 delstater har begränsat tillgången till abortvård. Endast 28 delstater – främst på öst- och västkusten – har en abortlagstiftning liknande Sveriges.

Siffror från Pew Research Institute visar att det finns ett starkt stöd i befolkningen för rätten till abort.

Källa: Guttmacher Institute, CNN, Pew Research Center

Fakta: Flest aborter på 1990-talet

Antalet aborter ökade kraftigt i USA efter 1973, då Högsta domstolen slog fast att alla kvinnor, oavsett var de bor i landet, har rätt till fri abort.

Sedan 1995, då omkring 1,6 miljoner aborter utfördes, har antalet avslutade graviditeter sjunkit.

2017 var ett trendbrott då antalet aborter började öka igen.

Källa: Guttmacher Institute

ANNONS