Dödsfall väcker rädsla för våldsam ko-aktivism i Indien

Kon är ett heligt och hedrat djur bland många av Indiens hinduer, men också ett av landets mest polariserande djur. Självutnämnda ko-beskyddare har vid flera tillfällen anklagats för att ligga bakom våldsamma attacker mot människor som misstänks smuggla kor eller nötkött i landet.
Och ett nytt dödsfall i landet har väckt farhågor och debatter kring aktivisterna.

ANNONS
|

I januari kraschade en bil in i baksidan av en skåpbil i den nordliga indiska delstaten Haryana. Inuti bilen satt tre män och i lasten fanns en ko.

En av männen, 26-åriga Shaukeen, har berättat till BBC att kon tillhörde hans vän och att de var på väg med den till vännens hem när de plötsligt blev jagade och attackerade av en grupp kovakter.

Han menar att det var anledningen till att de kraschade in i skåpbilen. Efter att de kraschat säger han att de alla tre misshandlades av kovakterna, vilket ledde till att hans vän dog. Shaukeens andra vän – som ägde kon – sitter nu i fängelse anklagad för ko-smuggling.

ANNONS

Kovakter är hinduiska män som vill stoppa alla bilar som bär på kor som är på väg för att slaktas. Ofta utrustade med käppar eller andra vapen har de tagit sig an en roll som egenmäktiga rättskipare som ska se till att delstaternas restriktiva lagar kring kohandel och nötkött följs. Den kritik som kovaktare mötts av, även från landets premiärminister Narendra Modi, är att de inte nödvändigtvis skyr våld för att se till att stoppa kosmuggling.

Enligt polisens utsago dog 26-åringens vän på grund av skador från krocken och inte på grund av någon misshandel. Men det tror inte Shaukeen på. I stället säger han till BBC att det han tror att det var ett ”riktat dödande av muslimer”.

– Han dog inte i olyckan. Det fanns inte en enda skada från kraschen, säger han till BBC.

Kon en politisk och religiös vattendelare i Indien

I Indien är kon föremål för dyrkan av miljontals av hinduer, som utgör en majoritet av den indiska befolkningen. I flera av delstaterna är slakten och konsumtionen av kor ett känsligt ämne, och i några av delstaterna rent av helt förbjudet.

Sedan premiärministern Narendra Modi kom till makten år 2014 har koslakten blivit allt mer reglerad och förbjuden i landet. I två tredjedelar av de 28 olika delstaterna i landet är det förbjudet både att sälja och att äta nötkött.

ANNONS

Men för landets muslimer, Indiens andra största religion och som omfattar runt 172 miljoner människor i landet, är det inte ett djur som är heligt. Många av de som säljer kor eller nötkött i Indien är muslimer, vilket lett till spänningar mellan de olika religiösa grupperna.

Många av de som tagit på sig rollen som kovaktare anklagas för att ofta använda sig av våld, något som till och med Modi kritiserat dem för.

Människor i Indien deltar i en vaka år 2015 efter att en 52-årig muslimsk bonde lynchats i New Delhi. Mannen ska ha slagits ihjäl efter att rykten cirkulerat om att han och hans familj åt nötkött.
Människor i Indien deltar i en vaka år 2015 efter att en 52-årig muslimsk bonde lynchats i New Delhi. Mannen ska ha slagits ihjäl efter att rykten cirkulerat om att han och hans familj åt nötkött. Bild: Altaf Qadri

Kobeskyddare har kritiserats för användade av våld

Det Shaukeen menar hänt hans vänner är inte en isolerad händelse.

I februari hittades två muslimska män döda inne i ett sönderbränt fordon. Deras släktingar har påstått att de dödats av en grupp människor som anklagat dem för kosmuggling, rapporterar BBC.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i Indien och ledde till protester bland muslimer.

– Alla är rädda. Rädda för att de kan ta dig. De tar vem som helst, för bort dem, slår dem, sedan anklagar de dem för kosmuggling eller transportering, säger brodern till en av männen som dog till BBC.

BBC har även pratat med en grupp män som identifierar sig som kobeskyddare i staden Manesar som ligger i Haryana. En av dem, en tidigare ledare för en kobeskyddningsgrupp, nekar till anklagelserna om att muslimer skulle vara mer utsatta än någon annan.

ANNONS

– Våra lagar säger att vi måste skydda kor. Det som vår lag säger är vår plikt att följa. Vår fiende är kosmugglare och inte muslimer, säger han till BBC.

LÄS MER:Indier uppmanas: Krama en ko på alla hjärtans dag

LÄS MER:Lynchmobb slog ihjäl misstänkta kotjuvar

LÄS MER:Indien går om Kina i folkmängd

ANNONS