Det här händer om astronauter blir akut sjuka

Preventivmedel, antidepressiva, sköljmedel och flygande nålar. Det är några av sakerna i medicinskåpet för astronauterna på Internationella rymdstationen (ISS).

ANNONS
|

Uppgifterna kommer från ett protokoll som släpptes efter en begäran från Freedom of Information Act (FOIA), skriver sajten Motherboard.

Totalt innehåller rapporten 62 sidor och här är några av de mest minnesvärda delarna:

* Flygande nålar. Om en astronaut drabbas av andningssvikt eller chock rekommenderas besättningen att injicera medicin rakt in i benet på den drabbade. Men att göra detta innebär en del risker, på grund av rymdens mikrogravitation. Inte nog med att ingreppet är svårt i sig, det kan också komma vassa saker flygande.

* Heimlichmanövern, där man gör det möjligt att få loss mat som täppt till luftstrupen, fungerar lika bra i rymden.

ANNONS

* Behöver du sköljmedel, har Internationella rymdstationen allt du behöver. Det finns fem olika sorter. En kirurgisk, en intranasal och tre märken av medel för ögonen. Ett av dem heter "Nature's Tears", som paradoxalt nog ska verka för att simulera naturens verkliga tårar.

* Uppsättningarna av läkemedel är färgkodade på ett tillfredsställande sätt, i allt från rött och grönt till rosa och lila.

* Foton av sjuka från ISS finns troligtvis på jorden. Enligt instruktionerna ska i stort sett varje medicinskt ingripande dokumenteras med stationens kamera. Bilderna ska se läggas i individuella mappar och skickas till medicinska medhjälpare på jorden. Mest troligt är det hittills mest bilder på mindre skador och infektioner.

* De antidepressiva tabletterna är välsorterade. Rymden kan vara lika jobbig för psyket som för kroppen, så doktorer har försett dem med fyra olika mediciner för humöret.

* Preventivmedel finns tillgängligt för de kvinnliga astronauterna.

* Genom att leva på ISS lär man sig att överleva. Besättningen har bara enkel medicinsk utrustning och får därför använda sin uppfinningsrikedom.

ANNONS