Bild: Jean-Francois Badias

Brett stöd för von der Leyen

Ursula von der Leyen skriver historia som första kvinna att leda EU-kommissionen.
– Låt oss vara modiga tillsammans, säger tyskan till EU-parlamentet i Strasbourg.

ANNONS
|

Efter 45 minuters rösträkning läste talman David Sassoli till sist upp resultatet vid 19.30-tiden på tisdagskvällen.

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har valts till ny ordförande i EU-kommissionen med 383 röster mot 327 och 22 nedlagda.

von der Leyen blir nu historisk – något som hon tog fasta på redan i sina inledande ord till parlamentsledamöterna på tisdagsmorgonen.

– För 40 år sedan valdes EU-parlamentets första talman, Simone Veil, och lade fram sin vision om EU. Det är tack vare henne som jag kan göra samma sak. Och det är med stolthet jag kan säga att äntligen är en kvinna nominerad till posten som ordförande i EU-kommissionen, sade von der Leyen i Strasbourg.

ANNONS

Stöd från höger

Från svenskt håll hade M och KD redan tidigt ställt sig bakom tyskan.

– Jag hoppas att alla i dag som tror på det europeiska samarbetet kommer att ge er sitt stöd. Det ser ut som om den extrema vänstern och den extrema högern kommer att rösta emot er. Det tycker jag ni ska se som en hedersbetygelse, sade svenske Tomas Tobé (M) i debatten.

Även C och L gjorde tummen upp under tisdagen.

"Jag är övertygad om att vi genom att välja Ursula von der Leyen får en övertygad EU-vän, en stark företrädare för rättsstatens principer, en garant för ökad jämställdhet och en förespråkare för en skarp miljö- och klimatpolitik som ordförande för kommissionen", skrev Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

Fakta: Tyngsta posten i EU

EU-kommissionens ordförande nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer men utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet. Kommissionsordföranden har sedan den avgörande rollen när det gäller att bestämma vilka arbetsuppgifter som ska läggas på de övriga kommissionärerna, som föreslås av regeringarna i EU:s medlemsländer.

EU-kommissionen fungerar i praktiken som EU:s regering och lägger fram de lagförslag som sedan behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s ministerråd. Grundinitiativen till förslagen kommer dock från EU:s stats- och regeringschefer som styr kommissionens arbete via sina regelbundna toppmöten.

Samtidigt är EU-kommissionen också ansvarig för att se till att medlemsländerna följer gemensamma lagar och regler.

TT

"Hyfsat gehör"

För S var det länge osäkert hur man skulle rösta. Men strax innan omröstningen skulle inledas kunde Heléne Fritzon (S) berätta att man valt att rätta in sig i ledet under tyskan.

– I dag har vi bestämt oss för att stå bakom det förslaget och det kommer också en majoritet av vår socialdemokratiska grupp i EU-parlamentet att göra. Vi tycker att vi har fått hyfsat gehör för klimatpolitiken och jämställdhetsfrågorna, sade Fritzon till TT och SVT.

von der Leyens fortsatta insatser kommer dock att granskas noga av S framöver.

ANNONS

– Vi kommer att följa upp de formuleringar hon har om rättsstatens principer – där tycker vi att hon kan leverera mer. Och vi kommer nu att följa det program som hon ska presentera och den kommission som hon ska presentera, sade Fritzon.

Klimatlöften

Bland nej-sägarna fanns V, MP och SD.

– Efter att ha hört ert anförande här i dag står det fullständigt klart för mig att ni är olämplig för denna uppgift och jag kommer att rösta nej, sade Peter Lundgren (SD) i debatten i Strasbourg.

MP:s ledamöter bestämde sig redan i förra veckan.

”Vi har hela tiden varit öppna för att förhandla men hon har inte kommit med konkreta förslag till oss om vare sig klimatet eller demokratin i EU”, sade Alice Bah Kuhnke i ett uttalande.

På tisdagen gav ändå von der Leyen rejäla löften på just klimatsidan.

– Jag vill att EU blir den första klimatneutrala kontinenten i världen år 2050. För att göra det måste vi ta modiga steg tillsammans, sade von der Leyen.

– Jag kommer att lägga fram ny grön väg för EU under mina första 100 dagar på jobbet. Jag kommer att lägga fram EU:s första klimatlag, sade tyskan.

Jämställt

Den 60-åriga sjubarnsmodern föddes i Bryssel där hennes far var högt uppsatt EU-bas på 1950- och 60-talen. Nu får hon återvända på allvar och kan genast ta tag i ett rejält rundringande bland EU:s stats- och regeringschefer för att få ihop sin kommission.

ANNONS

von der Leyen har lovat att ha en helt jämställd kommission och kommer att be medlemsländerna att föreslå både en man och en kvinna för henne att välja mellan.

Ett par tunga poster är ändå redan klara, bland annat nederländske socialdemokraten Frans Timmermans och danska liberalen Margrethe Vestager. Dessutom har spanske socialdemokraten Josep Borrell nominerats som ny utrikeschef i von der Leyens kommission.

Vem som blir Sveriges nästa EU-kommissionär är ännu oklart. Nuvarande Cecilia Malmström har upprepade gånger meddelat att hon inte är intresserad av en fortsättning.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: EU-basar i 40 år

Följande personer – alla män med tidigare ministererfarenhet – har varit ordförande i EU-kommissionen under de senaste 40 åren:

1977-81: Roy Jenkins, Storbritannien (tidigare flyg-, finans- och inrikesminister)

1981-85: Gaston Thorn, Luxemburg (premiärminister 1974-79)

1985-95: Jacques Delors, Frankrike (tidigare finansminister)

1995-99: Jacques Santer, Luxemburg (premiärminister 1984-95)

1999-2004: Romano Prodi, Italien (premiärminister 1996-98 och 2006-08)

2004-14: José Manuel Barroso, Portugal (premiärminister 2002-04)

2014-: Jean-Claude Juncker, Luxemburg (premiärminister 1995-2013)

Fotnot: Sedan Santer tvingats avgå i en förtroendeomröstning leddes kommissionen under sommaren 1999 av den spanske kommissionären Manuel Marín.

TT

ANNONS