USA:s president Joe Biden i Vita husets pressrum, tillsammans med Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre.
USA:s president Joe Biden i Vita husets pressrum, tillsammans med Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre. Bild: Ben Curtis/AP/TT

Biden varnar Israel för attack mot oljefält

Joe Biden säger att han gör vad han kan för att ett fullskaligt krig i Mellanöstern ska kunna undvikas – och att han hoppas att Israel inser faran med att anfalla iranska oljefält.
– Jag var i deras sits skulle jag överväga andra alternativ.

ANNONS

USA:s president sade i torsdags att oljefält skulle kunna vara ett möjligt mål för Israel när landet hämnas Irans stora bombanfall i tisdags.

Det fick råoljepriset att stiga, och om priset fortsätter att ligga på en högre nivå kan det skada Biden i valet om en månad, då det påverkar amerikaners plånböcker.

Det fick honom ett dygn senare att betona att Israel inte har bestämt sig för hur ett svar på tisdagens anfall ska se ut.

Uttalandet kom när presidenten oannonserat dök upp i Vita husets pressrum och svarade på några frågor.

Han undvek dock en fråga om han trodde att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avvaktade med ett avtal om vapenvila till efter valet den 5 november, för att påverka valet till Donald Trumps fördel.

ANNONS

– Ingen regering har hjälpt Israel mer än vad vi har gjort. Ingen, ingen, ingen. Och jag tycker att "Bibi" ska komma ihåg det, sade han och kallade Netanyahu vid dennes smeknamn.

– Om han tror att han kan påverka valet så vet jag inte riktigt, men jag skulle inte räkna med det.

Netanyhau har vid upprepade tillfällen ignorerat Bidens uppmaningar om återhållsamhet i konflikterna i Gaza och Libanon.

Biden säger att han inte har pratat med Netanyahu sedan Irans attack mot Israel i tisdags, men att deras staber är i "konstant kontakt".

ANNONS