Trots möjlighet att sjukskriva sig vid mensvärk har de flesta kvinnor i Spanien som drabbas av detta problem inte gjort det.
Trots möjlighet att sjukskriva sig vid mensvärk har de flesta kvinnor i Spanien som drabbas av detta problem inte gjort det. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Betald mensledighet vid smärta blev ett fiasko

Kvinnor i Spanien kan ansöka om betald ledighet på jobbet vid menssmärtor sedan ett år tillbaka. En möjlighet som dock väldigt få kvinnor har utnyttjat, enligt statistiken. Begränsningar i lagen och okunskap pekas ut som orsakerna till det svaga genomslaget.

ANNONS
|

Det var med buller och bång som den spanska regeringen införde den betalda ledigheten vid svår mensvärk i juni förra året. Initiativet fick internationell uppmärksamhet.

Men ett år senare visar siffrorna att få kvinnor i Spanien har ansökt om denna typ av sjukpenning, rapporterar The Guardian. Officiell statistik visar att myndigheterna endast har fått in 1 559 ansökningar fram till 24 april.

Siffran gäller just antalet ansökningar och inte kvinnor, eftersom en kvinna kan ansöka om betald ledighet för svåra menstruationer när hon behöver det. Ingen karensdag finns.

Inledningsvis uppskattades att runt 60 000 kvinnor skulle gynnas av åtgärden.

ANNONS

Experterna pekar på flera anledningar till varför så få kvinnor som drabbas av menssmärtor inte har utnyttjat den nya möjligheten.

Måste få medicinsk diagnos

Maria Noche utbildar i mensfrågor och menar att vissa inte vet hur man ansöker om mensledighet. Men hon lyfter att en särskild begränsning i själva lagen spelar stor roll.

– Kvinnor måste ha fått en medicinsk diagnos för att kunna beviljas mensledigt, säger hon till RTVE.

Det kan handla om till exempel endometrios, cystor och andra liknande problem. Enligt Noche finns det fortfarande många kvinnor som har vant sig vid menssmärtor och inte söker vård.

Läkaren Lorenzo Armenteros konstaterar att det går trögt för den betalda mensledigheten, men tycker att sjukpenning vid svår mensvärk trots allt är ”nödvändigt”.

Han är också med i en spansk läkarorganisation och berättar för 20 Minutos att endast två av hans patienter har ansökt om mensledighet, och att han behövde förklara att de hade rätt till det.

För trots lagen finns det fortfarande ett stigma kring frågan, menar Lorenzo Armenteros.

– Det finns en rädsla över att sjukskriva sig för det, men inte att säga att man gör det för influensa och covid. Man har inte normaliserat mens som en fysiologisk, störande och negativ händelse som hos vissa kvinnor är invalidiserande.

ANNONS

LÄS MER:Över 2 miljoner kvinnor får gratis mensskydd

LÄS MER:Lava fick vänta sju år på diagnosen för sin endometrios

LÄS MER:Försäljning av menstrosor stoppas

ANNONS