Bengt och Håkan från Göteborg fick se sin sjätte solförmörkelse

För sjätte gången fick Bengt Hasséus och Håkan Andreasson på måndagen uppleva en total solförmörkelse. Göteborgarna hade likt många andra tagit sig till Dallas i USA för att se fenomenet.
Vädret var ett orosmoment på förhand, men det tjocka molntäcket höll sig borta till allas glädje.
– Det känns väldigt bra, med tanke på att det onekligen var lite oroligt i morse, säger Håkan Andreasson.

ANNONS
|

Redan 1973, när Bengt Hasséus och Håkan Andreasson var 18 år gamla, såg de sin första totala solförmörkelse tillsammans. De hade då tagit sig till Mauretanien i Afrika, där de kördes i taxi in i Saharaöknen.

– Det var en väldigt omskakande och stor upplevelse när man var så ung, säger Håkan Andreasson.

Solförmörkelsen uppstår när månen blockerar nästan allt solljus under några minuter, då den passerar mellan solen och jorden. Sedan de två vännerna från Göteborg upplevde det för första gången har deras fascination för fenomenet tagit dem till Grekland, Finland, Frankrike och Wyoming i USA.

– Det är en liten tradition.

ANNONS

Vädret en oro inför händelsen

På måndagen befann de sig i Dallas, Texas för att för andra gången uppleva en solförmörkelse i USA. Dallas är den största staden som ligger i den så kallade totalitetszonen och många har tagit sig dit just för att uppleva solförmörkelsen, som på förhand väntades bli en av årets mest filmade och fotograferade händelser.

En oro inför den totala solförmörkelsen, som inleddes 13.40 lokal tid eller 20.40 svensk tid, var dock molnen som riskerade att påverka upplevelsen.

– Vi är förhoppningsfulla, men vet att det kommer sämre väder framåt eftermiddagen och kvällen, säger Håkan Andreasson, med några timmar kvar till solförmörkelsen.

Hur väderberoende är det?

– Ju klarare väder det är ute, desto finare ser man den. När solen blir förmörkad blir det som på natten, och då kan man se stjärnhimlen och sådant. Det är inte lika lätt att se om det är moln.

Solförmörkelsen den 8 april 2024 kommer kunna ses i olika omfattning i Nordamerika.
Solförmörkelsen den 8 april 2024 kunde ses i olika omfattning i Nordamerika. Bild: Anna-Lena Lindqvist

Kan se solens korona och protuberanser

Bengt Hasséus och Håkan Andreasson hade astronomin som ett gemensamt barndomsintresse, och har fortsatt tycka att solförmörkelser är kul att uppleva. Resorna för att se dem har också lett till att de kunnat passa på att upptäcka nya platser i världen.

– För oss handlar det också om att uppleva stämningen, vad som händer i naturen när det mörknar – som fåglar som slutar röra sig när de tror att det ska bli natt. Hur människor reagerar runt omkring en är också väldigt fascinerande. Man behöver inte stå och titta på solen just innan.

ANNONS

Sedan är det några minuter som den pågår?

– Ja, drygt fyra minuter. Då kan man titta på solen, se solens korona och har man tur kan man få se protuberanser, alltså någon slags eldkvastar som skjuts ut från solen ibland. Det såg jag 2017 i Wyoming, till exempel.

Det är inte bara totalt mörker alltså?

– Nej, men det kommer bli rejält mörkt i alla fall. Det är som mitt i natten.

”Vi är glada och lyckliga”

Några timmar senare kunde Håkan, Bengt och alla andra som tagit sig till Dallas andas ut.

– Vi är glada och lyckliga. Vi fick fint väder, det klarnade upp och det är nog många miljoner som är glada för det, säger Håkan Andreasson.

De fick bland annat se såväl Jupiter som Venus på himlen – mitt på dagen lokal tid.

– Det är alltid en mäktig stämning när det här naturfenomenet inträffar. Det här känns väldigt bra, med tanke på att det onekligen var lite oroligt i morse.

Hur skulle du ranka detta bland tidigare upplevelser?

– Det är alltid svårt det där. Varje upplevelse är unik och speciell på sitt sätt. Jag kan inte riktigt ranka och jämföra. Sedan är det klart att den första solförmörkelsen var den längsta och mörkaste jag upplevt, och jag var ung och jätteintresserad. Nu är man äldre och betraktar det på ett annat sätt, men det är samma mäktiga upplevelse.

ANNONS

LÄS MER:Nordamerika i spänd väntan på solförmörkelse

LÄS MER:Laddar för solförmörkelse – med nödläge

LÄS MER:Molnighet hotar förmörka solförmörkelse

ANNONS