Alexander Lukasjenko har styrt Belarus i nästan tre decennier. Nu har han skrivit på ett nytt lagförslag som legaliserar dödsstraff.
Alexander Lukasjenko har styrt Belarus i nästan tre decennier. Nu har han skrivit på ett nytt lagförslag som legaliserar dödsstraff. Bild: Alexander Zemlianichenko

Belarus legaliserar dödsstraff för högförräderi

Den belarusiska presidenten Alexander Lukasjenko har undertecknat en ny lag om att högförräderi kan straffas med döden, rapporterar Reuters. Beslutet har skett i efterdyningarna av en attack mot ryska flygplan på belarusisk mark.

ANNONS
|

Det var på torsdagen som Belarus president, Alexander Lukasjenko, skrev under ett nytt lagförslag som innebär att tjänstemän och soldater som orsakat ”irreparabel skada” mot staten genom att begå högförräderi kan dömas till döden.

Högförräderi är benämningen på brott som angriper eller sviker staten, eller att man begår brott som utgör en fara för landets säkerhet.

Belarus är det enda landet i Europa som fortfarande använder sig av dödsstraff. Tidigare har det använts för brott som mord eller terrordåd, men nu kommer det gå att utfärdas även för högförräderi. I Belarus avrättas dödsdömda genom ett skott i bakhuvudet.

ANNONS

Liknar rysk lag

Den nya lagen är menat att ”stärka Belarus kamp mot brott av extremistisk och anti-statlig natur”, rapporterar Reuters.

Det lagförslag som Lukasjenko skrev på innebär också att det nu kommer bli straffbart med ”terroristisk propaganda” och att ”sprida misstro kring de väpnade styrkorna och paramilitära grupperna och att bryta mot reglerna för att skydda statshemligheter”, rapporterar The Guardian. Lagförslaget påminner om de repressiva lagar som finns i Ryssland, en av Belarus nära allierade.

Den nya lagstiftningen kommer efter att ett ryskt stridsflygplan attackerades vid en flygbas utanför den belarusiske huvudstaden den 26 februari, som ska ha tillhört vitryska gerillasoldater.

LÄS MER:FN-expert: Från dåligt till sämre i Belarus

LÄS MER:Belarus oppositionsledare döms i sin frånvaro

LÄS MER:Fredspristagare döms till 10 år i fängelse

ANNONS