”Batmankokain” beslagtaget på öppna havet

Över tre ton kokain flöt runt i havet i väntan på att ett kriminellt gäng skulle plocka upp det. Men Nya Zeelandspolisen hann först.
– Det här är ett av de största beslagen av illegala droger av nyzeeländska myndigheter, säger poliskommissionären Andrew Coster.

ANNONS
|

Fyndet, 3,2 ton kokain fördelat på 81 balar, hittades flytande i Stilla havet som en del i ”Operation Hydros”, en satsning där Nya Zeelands polis, tull och försvarsmakt samarbetar för att identifiera och hålla koll på misstänkta fartyg.

Förmodligen har kokainet dumpats i havet, för att sedan hämtas upp av nästa del i logistikkedjan. Hur myndigheterna fick upp ögonen för drogerna är inte känt.

– Det är en tydlig illustration av hur långt den organiserade brottsligheten är villig att gå för deras globala narkotikasmuggling, och visar att vi inte är förskonade från större narkotikasmugglingsansträngningar i den här delen av världen, säger Bill Perry från nyzeeländska tullen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ska förstöras i Nya Zeeland

Vissa av paketen, som höll sig flytande med hjälp av bojar, var märkta med Batmansymbolen. Andra var märkta med svarta fyrklöver. Kokainet tros komma från Sydafrika och vara ämnat för Australien, med tanke på mängden.

– Det är ingen tvekan om att den här upptäckten är ett kraftigt finansiellt slag mot de sydamerikanska producenterna och leverantörerna av den här produkten, säger poliskommissionären Andrew Coster.

– Det här är det största beslaget av illegala droger någonsin av nyzeeländska myndigheter.

Beslaget tros ha tagit bort kokain till ett värde av över en halv miljard dollar från marknaden. Drogerna har förts till Auckland, där de nu ska förstöras.

LÄS MER:EU tar strid mot knarket

LÄS MER:Svenskar försökte etablera knarkliga i Finland

LÄS MER:Heroin avkriminaliseras i provins i Kanada

LÄS MER:Så smugglades 400 kilo kokain – från Santos i Brasilien till Styrsö

ANNONS