Åtta personer döms för terrorattacken i Nice 2016

Alla åtta personer som stod åtalade för terrordådet i Nice 2016 har dömts i fransk domstol, rapporterar Reuters. I attacken dödades 86 personer.

ANNONS
|

En fransk domstol har under tisdagen dömt samtliga åtta personer som stod åtalade för terrorattacken i Nice 2016 då 86 personer dödades.

Attentatsmannen Mohamed Lahouaiej Bouhlel sköts till döds av polis på plats efter att han kört på människor som besökt strandpromenaden i Nice för att fira Frankrikes nationaldag den 14 juli.

Den 31-årige Bouhlel var född i Tunisien men bosatt i Nice-trakten och hade dubbla medborgarskap. Han ska vid dådet ha burit handvapen och även haft flera icke brukbara vapen samt en defekt granat.

Den huvudåtalade i målet befanns under tisdagen skyldig för att ha tillhört en terrororganisation och döms till 18 års fängelse, skriver Reuters.

ANNONS

IS tog på sig dådet

Två gärningspersoner döms för att han tillhandahållit Bouhlel med vapen och lastbilen som användes i attacken. De döms till 18 respektive 12 års fängelse.

De tre männen hade mottagit sms och Facebookmeddelanden från Bouhlel inför attacken. Ingen av dem anklagades för att ha varit en del av konspirationen, men ska ha känt till hans dragning mot terrorism, skriver BBC.

Därutöver döms ytterligare fem personer, fyra män och en kvinna, för sin inblandning i dådet.

Terrororganisationen IS tog på sig attacken, men de franska utredarna fanns inga bevis för att Bouhlel hade en koppling till dem, enligt BBC.

450 personer skadades – 15 barn bland de döda

Av de 86 personerna som dödades var 15 barn. Ytterligare 450 personer skadades i attacken, som är den näst dödligaste efter terrordåden i Paris 2015, skriver TT.

Rättegången inleddes den 6 september i år och har hållits i den särskilda domstolsbyggnad inne i Justitiepalatset i Paris, vilken upprättades inför fjolårets rättegång mot de som var inblandade i terrorattackerna i huvudstaden 2015, skriver TT.

Offer och anhöriga kunde följa rättegången direkt via en mötesplats som ställts i ordning i Nice.

LÄS MER:Rättegång inleds sex år efter lastbilsterror

ANNONS