Suni Williams och Butch Wilmore på den internationella rymdstationen ISS. Där kan de bli fast betydligt längre än planerat.
Suni Williams och Butch Wilmore på den internationella rymdstationen ISS. Där kan de bli fast betydligt längre än planerat. Bild: NASA

Astronauter kan sitta fast i rymden – till 2025

Två amerikanska astronauter sköts ut i rymden till den internationella rymdstationen ISS den 5 juni. De skulle vara borta i åtta dagar, men när kapseln gick sönder fastnade de på stationen.
Nu kan det dröja till nästa år innan de får komma hem igen.

ANNONS
|

Butch Wilmore och Sunita Williams lämnade jordens yta i en Boeing Starliner, med planen att återvända efter åtta dagar. Men problemen började snabbt att hopa sig.

Starlinerfarkosten, som för första gången testflög med besättning, drabbades under resan bland annat av heliumläckage och problem med bränsletillförseln. Fem styrraketer slutade också att fungera.

Länge var det oklart när astronauterna skulle kunna återvända hem. Nu är beskedet från Nasa att det kan dröja ända till februari 2025.

Inte ovanligt med problem

Problemen med Starliner gör det osäkert om den ens klarar av att ta hem astronauterna till jorden igen. Ett alternativ är att skicka hem besättningen i samband med att Boeings konkurrent SpaceX skickar upp sin Crew Dragon-farkost, då två platser kan lämnas tomma för ISS-astronauterna, rapporterar flera medier, däribland The Guardian.

ANNONS
Boeings Starliner, som tog Butch Wilmore och Suni Williams till ISS.
Boeings Starliner, som tog Butch Wilmore och Suni Williams till ISS. Bild: NASA

Att det uppstår problem med en rymdfarkost under en testfärd är varken ovanligt eller oväntat, säger rymdexperten Jerry Stone vid Space Studies Institute till The Guardian.

– Det kallas för ett bemannat testflyg, och ett av syftena är att hantera oplanerade problem.

Starlinerfarkosten har nu legat dockad vid ISS i 63 dagar av de max 90 som den kan stanna där. Den är också parkerad vid samma port som SpaceX-farkosten planerar att använda i februari. Skulle det bli så att astronauterna tvingas återvända i konkurrentens farkost så vore det ett tungt slag för Boeing, som har kämpat med PR-problem efter flera incidenter med företagets flygplan.

LÄS MER:Rymdens soptipp: Över 130 miljoner skrotdelar

LÄS MER:Två astronauter sitter fast på rymdstation – utan hemresedatum

LÄS MER:Musks rymdraket får flygförbud efter haveri

ANNONS