Asteroid passerar jorden – närmare än flera satelliter

En asteroid, som upptäcktes förra veckan, väntas passera jorden i natt på ett nära avstånd. Såpass nära att den kommer att vara närmare jorden än somliga av de satelliter som människan skickat ut i omloppsbana.

ANNONS
|

Det var förra helgen som en hobbyastronom upptäckte himlakroppen som innan var helt okänd för människan. Asteroiden, som är lika stor som en minibuss, är på väg i riktning mot jorden och väntas passera oss på ett, astronomiskt sett, väldigt kort avstånd, rapporterar BBC.

Asteroiden har fått det tilltalande namnet 2023 BU och väntas passera över södra Sydamerika på en höjd av blott 360 mil vid midnatt. Något som räknas som väldigt nära, enligt BBC.

Att himlakroppen upptäcktes så sent som för en vecka sedan, av en hobbyastronom på Krimhalvön, visar på hur lite vi fortfarande vet om vad som finns i jordens omedelbara närhet i rymden.

ANNONS

Ändrad omloppsbana

Under veckans gång har astronomer kunnat räkna på 2023 BU:s storlek och dess omloppsbana. Och beskeden är alltså lugnande: Den kommer inte att träffa jorden. Trots det kommer den att befinna sig närmare jorden än en stor mängd satelliter som människan skickat upp i jordens omloppsbana. Världens telekomsatelliter brukar befinna sig runt 3 600 mil ovanför jorden.

Men asteroidens möte med jorden kommer ha en stor inverkan på den själv. Dess omloppsbana kommer att påverkas av jorden och därmed få en helt annan bana än vad den haft innan.

Skulle 2023 BU ha träffat jorden skulle det av allt att döma inte vara någon fara. Troligtvis hade den brunnit upp i atmosfären, och bjudit de som kunnat se den på ett ljusfenomen i himlen på köpet.

LÄS MER:Studien visar: Jordens kärna slutar att snurra – kan börja rotera åt andra hållet

LÄS MER:Nasa-farkosten lyckades – asteroiden ur kurs

LÄS MER:”Planetdödaren” rör sig mot jorden

ANNONS