Amerikansk försvarsanställd död – tände eld på sig själv utanför Israels ambassad

På söndagen tände en manlig anställd vid det amerikanska flygvapnet eld på sig själv utanför Israels ambassad i Washington.
Aktionen tycks ha varit i protest mot kriget i Gaza, och i klipp som spridits online hörs mannen motivera handlingen med att han inte längre ville vara ”delaktig i ett folkmord”.
Nu har han avlidit av sina skador.

ANNONS
|

Räddningspersonal, inklusive polisen och USA:s Secret Service, larmades till ambassaden runt klockan 13 på söndagen. På platsen hade en man, enligt CBS anställd vid det amerikanska flygvapnet, satt eld på sig själv i vad som verkar vara en protest mot Israels krig i Gaza, alternativt USA:s stöd till detsamma.

Enligt CBS ska han ha direktsänt på plattformen Twitch inför dådet och ur klipp som spridits i sociala medier kan man bland annat höra honom säga att han ”inte längre vill vara delaktig i ett folkmord” och att han därför skulle genomföra en ”extrem protesthandling”.

I militärkläder kan man därefter se honom ställa ner kameran och dränka sig själv i någon typ av vätska, innan han sätter på sig sin keps och tänder eld på sig själv. Under tiden han brann kan man höra honom skrika ”befria Palestina” upprepade gånger.

ANNONS

På måndagen rapporterade amerikanska medier att mannen avlidit till följd av sina skador.

Enligt CBS är det den andra gången en amerikansk medborgare tänt eld på sig själv i protest mot kriget i Gaza. Den första gången skedde i Atlanta i december i fjol, utanför Israels konsulat, och demonstranten ska då ha burit på en Palestinaflagga.

LÄS MER:Guterres: Rafah-anfall spiken i kistan för stöd

LÄS MER:Uppgifter: Navalnyj skulle utväxlas mot rysk mördare

LÄS MER:Zelenskyj: 31 000 soldater har stupat

ANNONS