Bild: Vilhelm Stokstad / TT

Allt bistånd till afghanska staten stoppas

Sida stoppar allt stöd till afghanska staten. Stora delar av biståndet till landet föreslås i stället gå till humanitära insatser, rapporterar SVT.

ANNONS
|

Biståndsmyndigheten Sida har gjort en första analys av biståndet som går till Afghanistan, något som nu har resulterat i att allt svenskt stöd till afghanska staten avbryts.

Det innebär att ungefär hälften av biståndet, nära en halv miljard kronor, som skulle gå till staten via Världsbanken stoppas. Enligt SVT föreslår man istället att stora delar av biståndet ska gå till humanitära insatser.

– Vi stoppar alla typer av insatser som innebär överföring av pengar till det som vi nu ser är de facto regimen, alltså talibanerna, säger Maria Lundberg, chef för Afghanistanenheten på Sida till SVT, och fortsätter:

– Vi stoppar också insatser som på ett eller annat sätt kan stödja deras kapacitet att verka, men vi öppnar också för att det fortsatt kan finnas behov hos våra partners att ändå ha en dialog med talibanerna, eftersom man också behöver få klarhet i civilsamhällets förmåga att verka i landet.

ANNONS

GP har tidigare skrivit om Sveriges omfattande biståndsverksamhet i Afghanistan.

Sedan den förra talibanregimen störtades 2001 har biståndet för att bygga upp det sargade landet ökat år för år och de senaste fem åren har Sverige betalat drygt en miljard varje år.

Den största kanalen, som hanterar hälften av biståndspengarna, är ett samarbete mellan olika länder som har letts av Världsbanken. Det är de pengarna som nu dras in.

Maria Lundberg säger att man ska fundera på vad man ska göra av resterande pengar som inte öronmärkt för humanitära insatser.

– Det är fortfarande viktigt för oss att ha en dialog med andra givare och Världsbanken för att se om vi ändå fortsättningsvis kan stötta hälso- och utbildningssektorn i Afghanistan.

Varnade för att strypa allt bistånd

Andreas Stefansson, generalsekreteraren för Svenska Afghanistankommittén, varnade i GP:s artikel för konsekvenserna av att helt strypa biståndet via Världsbanken. En åtgärd som han befarar kommer orsaka en systemkollaps, med enormt lidande för civilbefolkningen.

– FN och biståndsorganisationerna har inte förmågan att snabbt ta över om man växlar över allt som hittills legat på statliga institutioner. Risken är stor att vi får se kollaps inom många sektorer.

Svenska Afghanistankommitténs arbete i landet bygger främst på småskaliga insatser på landsbygden. Deras verksamhet är frikopplad från afghanska myndigheter och de får fortsatt stöd från Sida.

ANNONS
ANNONS