Donald Trumps gode vän, Roger Stone, har dömts för att ha ljugit under ed och för att ha manipulerat vittnen.
Donald Trumps gode vän, Roger Stone, har dömts för att ha ljugit under ed och för att ha manipulerat vittnen. Bild: Julio Cortez

Åklagare avgick i protest efter Trumps twittrande


– Jag har inte påverkat. Donald Trump slår ifrån sig kritiken om att han fått justitieministern att blanda sig i rättegången mot presidentens vän Roger Stone. Fyra federala åklagare har avgått i protest.

ANNONS
|

Roger Stone är politisk konsult och känd som en skrupelfri fixare i valkampanjer de senaste fyrtio åren. Han står Donald Trump nära och fanns i hans krets när kampanjen drogs upp inför valet 2016. Roger Stone genar gärna i kurvorna och har ibland valt att beskriva sig själv som ”okonventionell”.

Det som inte Roger Stone kunnat ordna i utkanten av det lagliga existerar inte. ”Ring Roger Stone” har upprepats som ett mantra, främst på den republikanska sidan.

Men när Robert Mueller genomförde Rysslandsutredningen – om Rysslands påverkan på det amerikanska presidentvalet och Trumpkampanjens eventuella samarbete med ryska intressen – hamnade Roger Stone i nätet. Han var inte ensam. Åtta tidigare rådgivare och medarbetare till Trump har redan dömts och sitter i eller väntar på att hamna i fängelse.

ANNONS

Roger Stone greps i en gryningsräd i sitt hem i Florida och ställdes inför rätta för att ha ljugit under ed i kongressen och för att ha manipulerat vittnen.

Skyldig på alla punkter

Rättegången är nu över och juryn har funnit Stone skyldig på åtalspunkterna. De federala åklagarna meddelade i slutet av förra veckan sitt beslut att Stone bör dömas till mellan sju och nio års fängelse. Det ligger i exakt linje med praxis i liknande fall.

Men innan domaren fattat beslut om längden på straffet inledde Donald Trump en twitterkampanj där han gick till storms mot både rättegången mot sin vän och mot den föreslagna strafflängden.

Trump förnekar att han direkt kontaktat justitieminister William Barr och framfört sina synpunkter till honom. Trump utnämnde Barr sedan han sparkat den tidigare justitieministern Jeff Sessions efter Rysslandsutredningen. Trump uttryckte öppet sitt missnöje med att Sessions meddelat jäv i Rysslandsutredningen och av det skälet inte kunde försvara Trumps intressen.

Mitt under Trumps intensiva twittrande meddelade plötsligt justitieminister Barrs justitiedepartement att det direkt engagerat sig i domen mot Roger Stone. En lägre straffsats föreslogs.

Detta ledde i sin tur till att de fyra federala åklagarna i rättegången mot Stone lämnade fallet i protest och att en av dem sade upp sig helt från sin tjänst på justitiedepartementet.

ANNONS

Kan betecknas som olagligt

Juridiska experter och historiker är överens om att något liknande aldrig inträffat tidigare. Att presidenten utövar påtryckningar på detta sätt kan betecknas som olagligt men en president kan inte ställas inför rätta under presidentperioden, bara inför riksrätt.

Justitieminister Barr hävdar att han inte utsatts för påtryckningar och Donald Trump insisterar att han bara uttryckt sin starka åsikt i fallet med Roger Stone, ingenting annat. Yttrandefriheten gäller, påpekar Trump, också presidenter.

Domen har ännu inte fallit mot Roger Stone och inga nya åklagare har utsetts. Det behövs i det här läget inte heller i avvaktan på domen.

Presidenten har rätt att benåda dömda personer. Det är inte uteslutet att Donald Trump utnyttjar den möjligheten så snart som Roger Stone dömts, vilket innebär att han slipper fängelse och även andra rättegångar som kan vara förknippade med denna första.

Demokraterna i kongressen är kritiska både mot Trump och republikanerna som duckar Stone-historien.

När Trumps frikändes av republikanerna (minus Mitt Romney) sade flera republikaner att Donald Trump lärt sig en läxa och i framtiden skulle agera med stor försiktighet.

ANNONS