Den första spanska AI-modellen gillar träning, cosplay och videospel.
Den första spanska AI-modellen gillar träning, cosplay och videospel. Bild: The Clueless AI

AI-modellen Aitana gör succé på Instagram

Aitana López bor i Barcelona och gör succé på Instagram och andra sociala medieplattformar. Hon älskar videospel och träning och tjänar pengar som influencer. Men till skillnad från Bianca Ingrosso och Kim Kardashian, finns hon inte i verkligheten. Hon är Spaniens första AI-modell.

ANNONS
|

”Jag vill tacka er för all kärlek som jag får. Ni gör mig glad” skriver Aitana, 25, i en Instagramstory med en bild där hon håller in i en smoothie. Med sitt rosa hår och intensiva blick har Aitana lyckats skapa sig en stor följarskara på Instagram på bara några månader. Hon gillar att träna och beskriver sig i sin profil som en gamer.

På hennes konto finns det bara närbilder på Aitana där hon alltid tittar rakt in i kameran. Ofta poserar hon i underkläder eller badkläder. De flesta av hennes 140 000 följare på Instagram är män.

ANNONS

Utöver Instagram är hon även med i plattformen Fanvue, som liknar Onlyfans, där hon säljer bilder för runt 40 000 kronor varje månad, rapporterar tidningen El Mundo. Hon har även nyligen blivit utvald för att vara ansiktet för ett kosttillskottsföretag.

Uppfinna modellen 2.0

Men till många följares besvikelse finns endast Aitana i den digitala världen. Hon är den första AI-modellen som det spanska företaget The Clueless har skapat. Idén föddes i somras, när chefen Ruben Cruz och hans team inte hade så många uppdrag och funderade över hur de kunde utveckla verksamheten.

– Vi frågade oss om vi kunde uppfinna modeller 2.0 med hjälp av artificiell intelligens, säger han till tidningen ABC.

I juli lanserade de två olika modeller: Aitana och Aisha. Publiken fastnade för Aitana. Enligt Euronews möts nu teamet varje vecka för att bestämma vad hon ska göra och vilka bilder som ska laddas upp, så att Aitanas följare håller sig uppdaterade om hennes (digitala) liv. Det verkar ge resultat. Trots att det står i hennes profil att hon är en AI-modell, får hon hundratals inbjudningar varje dag, även från en och annan kändis.

På företaget The Clueless har de redan presenterat en AI-syster till Aitana – Maia Lima.

ANNONS

Kritiken: Främjar skeva kvinnoideal

Projektet med AI-modellerna har också väckt kritik. Dels för att det hotar jobbtillfällen bland modeller och andra yrkesverksamma som fotografer och sminköser, men även för att kritikerna menar att bilderna främjar sexualiserade och skeva kvinnoideal.

Diana Nunez, som jobbar på The Clueless, svarar på kritiken.

– Vårt mål är att skapa profiler som inkluderar fler delar av samhället. Nästa modell kommer att vara kurvig.

Men hon tillägger:

– AI närs av internet, med tusentals miljoner bilder. Och det som finns där är vackra ansikten och kroppar. Det är det som säljer, säger hon till El Mundo.

LÄS MER:Tonåringar använder AI för att ”klä av” jämnåriga

LÄS MER:Svensk AI vill få folk att tänka lokalt

LÄS MER:Så skyddas skådespelarna mot AI

ANNONS