Irmgard Furchner, 99, har nu slutgiltigt dömts för medhjälp till mord begångna i koncentrationslägret Stutthof under andra världskriget.
Irmgard Furchner, 99, har nu slutgiltigt dömts för medhjälp till mord begångna i koncentrationslägret Stutthof under andra världskriget. Bild: Christian Charisius

99-åring döms för medhjälp till tusentals mord under Förintelsen

Irmgard Furchner arbetade som sekreterare i koncentrationslägret Stutthof under andra Världskriget. Nu har en federal domstol i Tyskland avslagit hennes överklagan, och det är fastslaget att 99-åringen är skyldig till medhjälp till 10 505 mord begångna i lägret under Förintelsen.
Furchner kan bli den sista som döms för brott begångna under nazitiden i Tyskland.

ANNONS
|

Nära 65 000 människor miste livet i koncentrationslägret Stutthof mellan 1939 och 1945. Dit kom den då 18-åriga Irmgard Furchner 1943, för att arbeta som sekreterare åt lägerkommendanten Paul Werner Hoppe.

Under Furchners år i lägret dödades fångar med nackskott, och gasades ihjäl med Zyklon B. Andra skickades i trånga tågvagnar mot förintelselägret Auschwitz-Birkenau, och tusentals tvingades genomlida så kallade dödsmarscher.

Medan detta pågick satt Irmgard Furchner vid sitt skrivbord och antecknade vad lägerchefen dikterade, hanterade korrespondensen mellan olika koncentrationsläger och la beställningar på materialet som krävdes för att tillverka Zyklon B.

”Ledsen för allt som skedde”

2022 dömdes hon i första instans till två års villkorlig dom. Hon hade visserligen inte deltagit direkt i något mord, men hade varit av ”central betydelse” för lägrets byråkratiska organisation, och därmed hjälpt de lägeransvariga med det systematiska mördandet av tusentals fångar, menade domstolen i Itzehoe.

ANNONS

Hon hävdade hela tiden sin oskuld, men vände sig i slutet av rättegången till offren:

– Jag är ledsen för allt som skedde, sade hon då och tillade att hon beklagade att hon befunnit sig i Stutthof.

Fallet togs upp i en ungdomsdomstol, eftersom Furchner bara var 18 när de första brotten begicks.

Arkivbild. Ingången till koncentrationslägret Stutthof i Polen.
Arkivbild. Ingången till koncentrationslägret Stutthof i Polen. Bild: Czarek Sokolowski

Försvaret överklagade domen till en federal domstol, och menade att det inte var bevisat att Furchner visste vad som pågick i lägret. Enligt advokaterna ska hon, enligt sin egen syn på saken, ha utfört ”neutrala handlingar”, som inte skilde sig nämnvärt från arbetsuppgifterna på hennes tidigare jobb vid en bank.

Nu har domstolen avslagit överklagan, rapporterar tyska medier. Några neutrala handlingar har det inte varit tal om, menar domstolen. Att Irmgard Furchner inte skulle ha hanterat några handlingar som är relevanta för morden är uteslutet, enligt domaren.

Domaren i fallet betonade, enligt Spiegel, att det tyska rättssystemet länge misslyckats med att hantera nazisternas massmord, men att det är rätt att fortsätta med rättsprocesserna även om lång tid har gått sedan gärningarna.

Irmgard Furchner kan bli den sista som döms för delaktighet i Nazitysklands brott. Det finns ytterligare en rättsprocess som ligger i startblocken, mot en 101-årig tidigare lägervakt. Denna har dock skjutits upp, eftersom det finns tvivel kring dennes möjlighet att delta i förhandlingarna.

ANNONS

LÄS MER:100-åriga Förintelseöverlevaren Lea Gleitman död

LÄS MER:Villkorlig dom för 97-årig nazisekreterare

ANNONS