45 år sedan Watergate-inbrottet i dag

ANNONS
|

Den 17 juni 1972 ertappades fem män med att försöka bryta sig in på demokraternas partikontor i Watergate-komplexet i Washington.

Polisen på plats insåg snabbt att de fem männen inte var några vanliga kåkfarare. De var klädda i slips och kavaj och bar på walkie-talkies, avlyssningsutrustning och kameror.

Ännu märkligare blev det när det framkom att flera av dem var före detta agenter inom FBI eller CIA, och dessutom hade adressböckersom kunde kopplas till Vita Huset. Bland de gripna fanns dessutomJames McCord, säkerhetschef i presidentens valkommitté.

Washington Post rapporterar om inbrottet dagen därpå med rubriken "5 held in plot to bug Democrats' office here".

ANNONS

Bob Woodward och Carl Bernstein är två av reportrarna som får i uppdrag att bevaka händelsen. Och snart inser de att deär något större på spåren.

LÄS OCKSÅ: Största presidentskandalerna i USA:s historia

Efter en serie artiklar med nya avslöjanden samt ett vittnesmål frånJames McCord tillsätter kongressen en granskningskommitté i syfte att gå till botten med vem som bär ansvaret för inbrottet.

Två år senareavgår Richard Nixon efter hot om riksrätt. Det står då klart att han försökt mörklägga utredningen.

I veckan rapporterade Washington Post att en särskild åklagare har tillsats för att utreda om Donald Trump försökt försvåra utredningen av hans, och hans medarbetares, kontakter med Ryssland.

Artikeln fortsätter efter videoklippet

Jämförelserna med Watergate-skandalen har hörts ända sedan Trump valde att sparka FBI-chefen James Comey. Parallellerna blev bara tydligare när Comey berättade att Trump mer eller mindre uppmanade honom att lägga ner undersökningen mot den nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

– Vi har sett den här filmen förut. Jag tycker det verkar som vi har nått en punkt där det påminner om Watergate, sa republikanen John McCain till Politico.

Han är inte ensam.

– Jag tror att om du jämför de två så bleknar Watergate i jämförelse, sade den tidigare underrättelsechefen James Clapper till The Guardian.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Här är alla USA:s presidenter – och vad de är kända för

Bob Woodward, reportern från Washington Post som fick Pulitzerpriset för sin granskning av Nixon, uppmanar till lugn och att utredningen måste få ta tid. Han är därför försiktig med att jämföra utredningen mot Trump med Watergate-skandalen.

– Först när jag sett bevisen – om vi någonsin får se dem – kan jag inte säga hur det här kommer att gå. Tiderna är såna att folk är otåliga och det kommer inte leda till att några bevis kommer fram. Man måste starta en fullskalig utredning med massor av människor, prata med alla som kan tänkas veta någonting, säger Bob Woodward till Washington Post.

Bläddra i bilderna här ovan för att följa turerna i Watergate-fallet.

ANNONS