Säsongen för vinterkräksjukan är här. Om några veckor kan man avgöra om det är en tuffare eller mildare variant i år. Arkivbild.
Säsongen för vinterkräksjukan är här. Om några veckor kan man avgöra om det är en tuffare eller mildare variant i år. Arkivbild.

Vinterkräksäsong runt hörnet

Höst i nästan hela landet och vinter i antågande. Det betyder att vinterkräksjukan är på väg. En ny variant av viruset skulle kunna orsaka en tuffare säsong än de senaste åren.

ANNONS
|

Ett fåtal fall av calicivirus, som orsakar vinterkräksjukan, har registrerats när Folkhälsomyndigheten nu släpper säsongens första veckorapport över viruset. Även antalet sökningar på "vinterkräksjuka" på 1177 Vårdguiden är på låg nivå.

- Det är såhär det brukar se ut i början. Enligt webbsökningskurvan som vi använder oss av för att titta på hur spridningen ser ut i samhället så har de tidigare säsongerna dragit i gång kring vecka 45-48, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

De senaste fyra åren har vi haft mildare varianter av vinterkräksjukan i Sverige, enligt Lena Sundqvist. Hur det blir i år är för tidigt att sia om.

- Ifall det kommer en ny variant av viruset, som vi inte har haft här tidigare och som befolkningen inte har motståndskraft mot, så kan det bli en tuffare säsong, säger hon.

En tuffare säsong innebär att fler blir smittade. Bästa skyddet mot att bli smittad är bra handhygien.

- Tvätta händerna med tvål och vatten. Och hålla sig hemma när man är sjuk och stanna hemma till man är stabilt frisk, säger Sundqvist.

TT

Fakta: Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Det är mycket smittsamt och inkubationstiden är förhållandevis kort; mellan 12 och 48 timmar.

De främsta symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Symtomen håller i sig i ett halvt till ett dygn men den som är sjuk bör stanna hemma minst två dygn efter att symtomen gått över.

En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS